Mi lenne az alábbiak közül a jobb megoldás egy űrhajón LASER ellen és egyben álcázni is?
3 felvetésem lenne A), B), C):
A) Vantablack -el bevonni az űrhajót.
https://www.youtube.com/watch?v=fg2x0L4YAuU
Előnyei szerintem:
- Remek fényelnyelő így a LASER-t is elnyeli.
- Fekete tehát beleolvad a sötét világűr hátterébe.
Hátrányai szerintem:
- Az infra és látható fény tartományban jó az elnyelése. Viszont arról semmi infó hogy UV, Röntgen vagy gamma frekvenciákra (ill ilyen laserekre) milyen.
- Bár fekete a háttércsillagokat és bolygókat kitakarja az űrhajó így mégis csak észlelhető.
- Bár jó a hővezető képessége a túl sok hőtől egy pontban azért lehet megolvadna (felbomlanak a szén nanocső kötések) és akkor ott mi lesz? Véd -e még ilyen állapotban is ha amorf szénné alakul?
B) Tükörbevonat.
Előnyei szerintem:
- A csillagos hátteret visszatükrözi. Tehát bizonyos
körülmények közt jó álca az űrben.
- Visszatükrözi a LASER-t.
Hátrányai szerintem:
- Szintén csak a látható fénytartományban és közelében jó az ezüsttükör!
"A tükröző felület egyenetlenségei ezért nem lehetnek nagyobbak, mint a visszavert fény hullámhossza."
Tehát magasabb frekvenciákon (pl röntgenben) nem feltétlenül működne a csak látható fénytartományt visszaverő tükör.
- Erős fényforrások, pl csillagok mellett inkább lebukás egy tükröző űrhajó mint álca. Mellesleg ugyanúgy kitakarja a csillagokat.
C) Aktív LCD/LED bevonat.
Előnyei szerintem:
- Az űrhajó "másik oldaláról" rögzített háttérképet vetíti ki minden irányba. Tehát tökéletes álca.
- Alsőre azt hinnénk ez nem jó LASER ellen. De kilehet élezni erre az LCD-t! Nézd meg a videót:
https://www.youtube.com/watch?v=bnbNANmMlyE
Tehát a ledkijelzőkben a háttérvilágításnak van egy fényoszlató panelje (egy műanyag lap). De mivel az űrben pont az álca miatt nem szándékoznánk háttér világítani ez akár el is lenne hagyható a burkolatból. Viszont ha nem elhagyjuk hanem fordítva kerül beépítésre az ledkijelzőre érkező fényt oszlatja szét benne oldalirányba.
Hátrányai szerintem:
- Ha nem lehet masszívabb anyagból megcsinálni akkor igen hamar elolvadna. Sok panelt kellene cserélni a sérülések szétolvadások miatt. (Míg a Tükörnél és Vantablacknél eleve ellenállóbb a megoldás).
- Ugyanúgy csak a látható LASER-eket oszlatja.
Szóval a kérdés az hogy A,B,C közül szerintetek melyik válna be jobban és miért?
Tudtok -e még plusz megoldást?
Az hogy mindhárom megoldás többnyire inkább csak a látható tartományban véd szerintem egál mindháromnak hogy a röntgen és gamma laser ektől nem védene egyik sem. így szerintem nem ez lesz a döntő pont. Kivéve ha valaki fel nem vet jobbat ami ezektől is véd.
//És a napi agytorna is megvolt mindenkinek. :D//
Vantablack a lehető legrosszabb lézer ellen. Femtomásodpercek alatt átégne a hőhatástól... pont az elnyelés miatt.
Persze ez a lézer teljesítményétől függ... mert előbb utóbb mindent átéget a hőhatás. Hadászatban pont ezért infralézert használnak.
Tükör fémrétege is pont ugyan úgy pillanatok alatt megsemmisül.
Talán nagy reflektanciájú kemény fémötvözetek a legjobbak.
Esetleg egy vastag fekete elox acél, kisebb teljesítményű lézerek ellen jó.
Álcázásra pont ezek a legrosszabbak.
"Simán meg kell forgatni."
Mármint hogy az űrhajó forogjon a (hossz) tengelye körül és így nem igazán lehet csak egy pontját belőni?
Ha erre gondoltál akkor ez csak részben jó megoldás.
Mert szemből és hátulról ugyanúgy belőhető marad.
3 tengelyen meg nem foroghat, élőlényeknek elég szédítő lenne. Kivéve persze ha csak robotok vannak a fedélzetén. :D
Ha csak a héj forog... pl egy fém gömbhéj mágneses felfüggesztéssel random mozgásvektoron 3D-ben mozog a mag körül... akkor a lézernek talán nem lenne elég nagy egységnyi teljesítménye, hogy átégesse.
Egyébként még beugrott, a kerámia hőpajzs sem rossz, ami az űrsiklókon van.
Vannak már hasonló szénszerkezetes anyagok, amik így viselkednek.
Ha megfelelő a struktúra akkor egy nagy teljesítményű lézertől csak felizzik de nem tudja egyhamar átégetni.
Persze ez tényleg attól függ hány Watt a lézer.
Szerintem egy nagy törésmutatójú dielektrikum lemez Brewster szög alatt. (100% reflexió közel hullámhossz függetlenül).
A vantablack eléggé nagy öngól...
Füst vagy köd is jó volna, bár az űrben nehéz nyugalomra bírni, hamar szétoszlik.
"nagy törésmutatójú dielektrikum lemez Brewster szög alatt"
Légyszíves mutasd be itt mire gondolsz. :-)
"Ha csak a héj forog... pl egy fém gömbhéj mágneses felfüggesztéssel random mozgásvektoron 3D-ben mozog a mag körül... akkor a lézernek talán nem lenne elég nagy egységnyi teljesítménye, hogy átégesse."
Huhh, és hogy látnak ki? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!