Szerintetek ekkora számnak lehet még neve az ezer az ezrediken számnak?
A googolplex tudtommal a legnagyobb szám, aminek "van neve":
Azért csak idézőjelben, mert bármikor mondhatjuk, hogy 10 a googplexediken az legyen a "googolplexplex". Bárminek van neve, ha egynél több ember megegyezik abban, hogy az a neve.
"Azért csak idézőjelben, mert bármikor mondhatjuk, hogy 10 a googplexediken az legyen a "googolplexplex". Bárminek van neve, ha egynél több ember megegyezik abban, hogy az a neve."
Abban googolplexian-ként egyeztek meg : [link]
Nem találtam más forrást a kérdésre vonatkozóan : [link]
E szerint a logika szerint quincentillió lenne ezer az ezrediken avagy tíz a háromezrediken. Elvileg korlátlanul lehet folytatni ezeket a latin elnevezések szerint, de nem igazán szokás már tíz a tizenötödiken felett se használni. Azt is mondhatnám, hogy ducentillió trecentillió vagy ducentilliótrecentillió vagy ducentillió-trecentillió, nem igazán hiszem hogy van rá helyesírási sztenderd hogy melyik lenne a helyes. Ezért nagyobb számoknak több neve is van. Szabály szerint ha a nagyobb után van a kisebb akkor az összege, különben a szorzata. Például ezermilliárd azaz ezer és a milliárd szorzata, ha milliárd-ezer akkor meg az összegük. Másik példa szerint millió millió a milliónak meg a milliónak a szorzata, Stephen Hawking Az idő rövid története című könyv az imádja úgy írni milliókkal hogy millió millió millió millió millió stb.
Dehogyis, ez így jön:
kontra, rekontra, szubkontra, morkontra, hirschkontra, Fedák Sári, le a pincébe, fel a padlásra
Szerintem lehet neve, én úgy csinálnám, hogy valamilyen idegen nyelven megmondom, mennyi a hatványkitevő mínusz 1, esetleg hozzáteszem az -(i)llió képzőt.
Így 1000^(999 + 1) az nájnhandridnájntinájnillió lesz, de például
1000^(1 + 1) az volna a vanillió,
1000^(2 + 1) a tullió,
1000^(3 + 1) a szrillió,
1000^(4 + 1) a fórillió,
…
S így bármelyik számnak lenne neve, például a 542*1000^1000 + 42,54*1000^501 + 43 949 268 nem lenne más, mint
ötszáznegyvenkétnájnhandridnájntinájnillió - negyvenkétfájvhandridillió - ötvennégyfórhandridnájntinájnillió - negyvenháromvanillió - kilencszáznegyvenkilencezer - kétszázhatvannyolc.
Szóval bármelyik számot ki lehetne olvasni, egészen 1000^(10^260) vagy 1000^n-ig, ahol n a legnagyobb szám, aminek angolul neve van. Persze ezt tovább lehetne vinni, hogy például a következő körben németül adjuk a neveket az -(i)lliárd képzővel (ájcilliárd, cvájilliárd, drájilliárd,…), és akkor 1000^n^k-ig lehetne elnevezni a számokat, ahol k a legnagyobb szám, aminek németül neve van. Határ a csillagos ég (vagy hát legalábbis az elképzelhető nyelvek száma, de hatványtoronyban).
(Tudom, hogy most is hasonló rendszer van, csak az angol helyett latint használunk, és én csak a spanyolviaszt tálaltam nektek, de sajnos latinul csak körülbelül 8-ig tudom a számokat.)
Nyeh, mindig bosszankodom, hogy az új hozzászóló nem olvasta el a válaszokat, és most velem is ez történt. Szóval bocsánatot kérek mindenkitől, főként a 19:17-es válaszadótól, aki lényegében leírta ugyanazt, mint én. Azt csak egy picit gondoltam tovább, meg adtam hozzá példát, hogy ezt csinálni rosszul nézne ki.
Kiemelve a szöveg közepéről: bocsánat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!