Melyik a leghőtartóbb anyag bögréhez? Porcelán, üveg, fém (alumínium vagy más) vagy egészen más?
Azt hittem, hogy már száz éve feltettem ezt a kérdést, de nem találom, és minden télen felmerül bennem, amikor szeretem a meleg bögrét ölelgetni ivás előtt, gyanítom, hogy a porcelán a megfejtés, mert a legtöbb bögre mégis csak abból készül (hacsak nem költséghatékonyság miatt...), de nem vagyok biztos benne, tehát olyan anyagot keresek, amely mindegy, hogy mennyi idő alatt veszi át a beletöltött forró folyadék hőjét, bár persze jó lenne, ha minél hamarabb, ám a legtovább marad melegen.
Tán cserépanyag vagy minek hívják, amiből a kályhákat is csinálják...? Bár akkor miért nem abból készül a bögrék nagy többsége...? Meg az mintha túl áteresztő lenne és leégetné a kezünket, végül is a meleget neki a kályhánál át kell engednie, nem úgy, mint a bögrének, amiből inni forrón szeretjük, a kezünket viszont nem kéne leégetnie...
Van jobb hőtartó a porcelánnál...?
Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam, úgyhogy most megpróbálom újra: nem az a célom, hogy a folyadék minél tovább meleg maradjon benne, hanem olyan szempontból kérdeztem a hőtartást, hogy a kezemet melyik melegíti a legtovább.
Tehát legyen meleg, mind a porcelán, de ne égessen :) és van-e tovább kézmelegítő, mint a porcelán, ez a kérdésem.
Valamilyen közepes vagy inkább alacsony hővezetési tényezőjű anyag lenne jó, mert ha túl jó hővezető, akkor hamar kihűl és a kezed is égeti, ha túl rossz (hőszigetelő), akkor sokáig meleg marad, de kevéssé adja át a kezednek. A másik a hőtágulás és rugalmasság, hogy ne repedjen meg a forró italtól. Fémbögre nem túl jó (nem reped, de elég meleg lesz, és hamar kihűl), lehet porcelán (nem reped, közepesen meleg, jobban tartja a hőt), esetleg valamilyen hőálló üveg.
( [link] )
" persze jó lenne, ha minél hamarabb, ám a legtovább marad melegen"
A kívánt két tulajdonság fordított arányban áll egymással.
Egy jő hőtartó anyag nagy hőkapacitású, vagyis ha eredetileg hideg, akkor a beleöntött teádat helyből lehűti, mire átmelegszik. Aztán azt a hőszintet a folyadékkal együtt tűrhetően tartja. Ilyen anyag például a porcelán, jó vastag fallal.
Ha ebben akarsz sokáig forró teát iszogatni, érdemes a bögeszt a tea betöltése előtt külön felmelegíteni.
A fém gyorsan átvezeti a hőt a kezedhez, de viszonylag nagy hőkapacitása miatt ugyanúgy gyorsan lehűti a lötyit, tehát ezt is elő kéne melegíteni. És persze utána az előzőnél a jó hővezetése miatt gyorsabban fog hűlni a fentinél.
Vagy ott van a termobögre. Ott nagyon kicsi a hőkapacitás és a hővezetés is. A lötyid forró marad sokáig, de kívülről maximum a kézmelegedet adja vissza, belülről szinte semmi hőt.
Köszi #3, legalább te megértetted a kérdésem, az is valami! :)
Most beugrott, hogy még ha itt nem is találtam meg ezt a kérdést a kérdéseim vagy mások kérdései között, ám saját kísérletet tartottam tavaly télen vagy pár éve éppen üveg- és porcelánbögre között, és ott a porcelán nyert, még nem is volt teljesen korrekt a kísérletem, mert baromi vastag porcelánbögrét versenyeztettem egy nála harmadakkora vékony, még ha nem is nagyon vékony, de a porcelánnál sokkal vékonyabb bögrével és a porcelán nyert, amit az is alátámaszt, hogy a bögrék általában porcelánból készülnek, és tán nem véletlenül...
De hátha van még a porcelánnál is jobb, még ha tán drágább is...? Gyémántbögre...? :D Nem hiszem, hogy a gyémánt jó hőtartó-vezető, bár ki tudja... :) Arany...? :D Ezüst...?
"Nem hiszem, hogy a gyémánt jó hőtartó-vezető"
Ahogy már írták, el kell dönteni, hogy hőtartó (szigetelő avagy nagy hőkapacitású), vagy hővezető.
Én egy jó vastag falú kerámiabögrét választanék. Át fog melegedni, de nem engedi gyorsan kihűlni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!