Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mennyire nehéz percekkel...

Mennyire nehéz percekkel előrejelezni egy vihar mozgását?

Figyelt kérdés

Bocsi, kicsit hosszú lesz.

Alapvetően nem egy újabb "de vacak iső van" témát szereténk indítani, hanem arra vagyok kíváncsi, hogy mért nem kapnak pontosabb tájékoztatást az emberek, pl a mostani viharról. Ugy ahogy nézegettem az omsz oldalán a vészjelzés részt, hát az ország kb 1/6-ra piros jelzés volt. Köszi. Baromi pontosan meghatározták. De, mégha pontosan meg is jelölnék, délelőtt nem mindenki ül a gép előtt. Átlag emberként (ha egyáltalán eltévedek erre az oldalra), ezt egy viccként értékelem.

Valahogy nem értem, hogyha egy vihar áthalad pl Szeged felett (ahol mondjuk van egy tudományegyetem), akkor nincs egy olyan szakember, aki beszól a "központba", hogy fiúk itt figyelmeztetni kéne a többi települést, akit még nem ért el a vihar. Mégcsak a rendszert se lenne olyan drága kiépíteni, simán berakhatnánk pl a polgálmester, vagy xy titkárnő feladatai közé a jelentést. Ha éppen dió nagyságú jég esik az ablak előtt, akkor talán egy email-t elküdhetnek. Központból meg sms a falu illetékesének, ha gáz van (persze nyilván méterről-méterre változhat, deha 10 faluban esett a jég, talán a 11ben is valszeg fog). Figyelmeztetésnak meg ugye ott vannak majdnem mindenhol a működőképes légvédelmi szirénák.

Akkor mért nincs ilyen rendszer, aminek a kiépítése szerintem mégcsak nem is egy olyan horribilis összeg, és sok használat tárgy menthető lenne, ezzel sok anyagi kár megelőzhető. Vagy hiba van a gondolatmenetemben?

Tehát a kérdés mégegyszer: Van valami tudományos oka annak, amiért nem lehet a vihar előtt pontos(!) figyelmeztetést kiadni, csak néhány perccel előtte, vagy csak azért nincs, mert baf.szok vagyunk és nem csinálunk?

2010. jún. 18. 22:05
 1/6 anonim ***** válasza:

Ez nem adja meg a választ a kérdésre (én sem tudom pontosan, hogyan működik a viharok modellezése), de talán megtudod belőle, miért nincs pontos előrejelzés:

[link]

2010. jún. 18. 22:45
 2/6 anonim ***** válasza:

Nem értem: szerinted mit tudnék csinálni, ha szólnának, hogy tíz perc múlva jég fog esni? Azt, hogy jön a vihar úgyis látom, mert az nem 2 perc alatt jelenik meg. akkor meg mire lenne elég azaz idő?

Ha a kijelölt polgármester pl alszik amikor kitör a vihar akkor be lehetne perelni? vagy állandó 24-órás figyelőszolgálatot állítanál? Ahhoz, hogy a hétvégék, ünnepnapok szabadságok is le legyenek fedve településenként 4 ember kellene. délután és éjszaka műszakpótlékot kellene fizetni, ez minimálbérrel számolva adókkal járulékokkal együtt 450 ezer Ft havonta. Magyarországon van 3152 város és község. Ha ezeket összeszorzod az 17 milliárd forint évente. A jég akkor is elverné a termést, csak tudnánk előre pár perccel.

A légvédelmi sziréna egyébként alkalmatlan erre a feladatra. Józsi bácsi honnan tudná, ha megszólal a sziréna, akkor jégesőre számítson, vagy arra, hogy Ficó elindította a szlovák bombázókat?

2010. jún. 19. 00:20
 3/6 anonim ***** válasza:
A légvédelmi szirénának nem csak egy üzemmódja van, képes katasztrófa jelzésére is, ekkor más hangjelzést ad le. Más kérdés, hogy mennyien ismerik a hangjelzéseit...
2010. jún. 19. 00:27
 4/6 anonim ***** válasza:

"Más kérdés, hogy mennyien ismerik"

Igen. Pont ezért kérdeztem, hogy Józsi bácsi honnan tudná, hogy mi az a nagy ricsaj?

Egyébként amikor paksi atomerőmű környéki faluban megszólalt tévesen a riasztás, senki nem kezdett bezárkózni a házába. Ezért az éles riasztás se érne semmit.

2010. jún. 19. 00:42
 5/6 A kérdező kommentje:

Hát tényleg nem érted, meg mondjuk nem is ez volt a kérdés lényege...

Adott Józsi bácsi, ha nincs otthon, akkor Mariska néni, ha ő nincs otthon a kiskölykük, apolgálmester, akárki stb. Nekik adunk egy email címet, hogy küldjön el egy szót, ha éppen diónagyságú jég esik. Ezt beküldni az omsz-hez, pl egy olyan emberhez, akinek feladat ezt figyelni. Tehát itt az adatnyerésen van a hangsúly! Így a szakmenber adatot nyer, felteszem vannak hivatalos műszeradatai, és felszerelése, valamit tudása (erre vontakozott a kérdés, hogy ez lehet-e neki), amivel kiszámítja, hogy merre megy a vihar. Erre ő üzenetet küld a vihar útjába eső települések polgármesterének (ezért neki, mert őrendelhet el riadót).

10 perc bőven elég, hogy pl elálljak a kocsival a fa alól. Nem egy nagy tétel, de nem mind1, 100000Ft-os a jégkár, vagy totálkárrá töri a kidőlő fa a kocsit. ÉS nem világmegváltásról van szó, hanem, hogy van, ami így is menthető volna.

Az meg nem gond, hogy nem ismerik a sziréna jelzését, mert kb fél perc megismerni, a tv,radio, internet korában.

Az ember látja a vihart. Igen, csak szaktudás híjján nem tudja mi van benne, és minden felhő miatt nem állhat meg az élet. Deha szólnak, hogy talán most be kéne menteni ami fontos, akkor az más volna.

2010. jún. 19. 08:13
 6/6 anonim ***** válasza:
A hírekben mondták, hogy most is ment az e-mail a mezőhegyesi polgármesternek, csak a vihar miatt elment az áram, és már nem tudta elolvasni. Cseszheted az ilyen rendszert.
2010. jún. 19. 19:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!