Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mi a különbség az étolaj, és...

Mi a különbség az étolaj, és a gépjármű motorolaj között?

Figyelt kérdés
Az egyikben meg lehet pirítani az ételt, a másikban nem. Miért? Miért nem lehet étel elkészítéshez motorolajat használni? Hisz mindkettő olaj.
2018. ápr. 26. 21:27
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
27%

#5-nek:

"Ja üzemanyagnak olvastam, amit írt az első."

Hát igen, szövegértési problémák előfordulhatnak bármikor.

"Szóval akkor jól írta, motorolajnak nem lehet haszánlni az étolajat, mások a tulajdonságai meg az összetétele. "

Persze hogy jól írtam, gépészmérnökként nem szólok hozzá olyanhoz soha, amihez nem értek.

"Üzemanyagnak lehet, kb. ugyanúgy viselkedik, mint a gázolaj."

Hát igen, kb-ra lehet sok mindent mindent mondani.

Csak az a baj, ha a te autód, vagy házad is kb-re lett volna megtervezve, akkor nem biztos hogy megírhattad volna a válaszodat...

Másrészt az, hogy mi viselkedik üzemanyagként úgy ahogy te gondolod, azért vannak kétségeim. Rövid távon lehet, de hosszabb távon az egész motorblokk megkínlódja, hogy hülye volt a tulaj...

Ha annyira érdekel az, hogy hogyan lehet étolajból motorhajtó anyagot csinálni, akkor erre keress rá, de a butaságaid, és a tévhiteidet kérlek ne terjeszd.

Épp elég népbutítás van így is hazánkban, ne terjeszd.

Mert ugye aki nem ért hozzá, megsüti otthon hétvégén a húst olajsütőben, meg a halat karácsonykor, a nyulat husvétkor, stb.

és KI(B)A(SSZ)A az olajat a WC-be!

Nem lehet így gondolkodni kérem tisztelettel!

De még az autóba sem lehet a maradványolajat beleönteni. ROntja az élettartamát a motornak!

Esetleg keveréses dolog szóba jöhet, de valójában a tapasztalat azt mutatja, hogy ez sem gazdaságos.

(Mit érünk azon, ha 100 liter benzinnél az egyik litert mással pótoljuk?! Belátható 0,1% a hszon.)

A HASZNÁLT ÉTKEZISI OLAJAT VIGYÜK VISSZ A MEGFELELŐ GYÜJTŐ HELYEKRE!

VÉDNI KELL A KÖRNYEZETET!

Ezzel fejezem be a mondandómat,remélem ezt többen látják hogy igaz.

2018. ápr. 27. 21:56
 12/35 Szirty ***** válasza:

"Miért nem lehet étel elkészítéshez motorolajat használni?"

Lehet!

De nem lesz ehető....

2018. ápr. 28. 13:02
 13/35 Szirty ***** válasza:

"(Mit érünk azon, ha 100 liter benzinnél az egyik litert mással pótoljuk?! Belátható 0,1% a hszon.)"

Én gondolom rosszul, hogy 100 liternek 1 liter 1%-a és nem 0.1?

Én gondolom rosszul, hogy étolajjal a dízel üzemanyag helyettesíthető és nem a benzin?

Én gondolom rosszul, hogy gépészmérnöknek ilyesmi nem okozhat problémát?

2018. ápr. 28. 14:33
 14/35 anonim ***** válasza:

"Én gondolom rosszul, hogy 100 liternek 1 liter 1%-a és nem 0.1? "

Olyat nem írtam, hogy 100-nak az 1%-a 0.1, olvass vissza! Az a haszonra vonatkozik egyébként is, nem az űrtartalomra...

"Én gondolom rosszul, hogy étolajjal a dízel üzemanyag helyettesíthető és nem a benzin? "

Helyettesíteni nem lehet 100%-ban egyiket sem. Nem is írtam ilyet sehol, nem tudom honnan vetted ezt.

2018. ápr. 28. 16:09
 15/35 anonim ***** válasza:

"Helyettesíteni nem lehet 100%-ban egyiket sem. Nem is írtam ilyet sehol, nem tudom honnan vetted ezt."

Kár, pedig lehet. A régi adagolós üzemanyagellátó rendszerű motoroknál 100%-ban kiváltható a gázolaj étolajjal, vagy használt étolajjal. Használt étolaj esetén ügyelni kell a szűrésre, illetve rengeteg üzemanyagszűrő cserére lesz szükség de menni fog.

Vannak olyan kettős üzemű dízel motorok (akár a legújabb common rail motorok közül is) amelyek úgy épültek, hogy alkalmasak növényolaj alapú üzemre és korlátozás nélkül használhatóak növényolajjal és gázolajjal egyaránt (a legtöbb mezőgazdasági gépnél elérhető ez az opció így a gazdaság a magának előállított üzemanyaggal tudja hajtani a munkagépeket).

" gépészmérnökként nem szólok hozzá olyanhoz soha, amihez nem értek. "

Pedig a legutóbbi néhány hozzászólásod alapján úgy tűnik erről a témakörről fogalmad sincs.

2018. ápr. 29. 11:11
 16/35 Szirty ***** válasza:

"Helyettesíteni nem lehet 100%-ban egyiket sem."

De lehet.

"...100 liter benzinnél az egyik litert mással pótoljuk?!"

Szóval akkor mi is lehet az a "más"? Eleve étolajról és olajról volt szó!

2018. ápr. 29. 11:39
 17/35 anonim ***** válasza:

"A régi adagolós üzemanyagellátó rendszerű motoroknál 100%-ban kiváltható a gázolaj étolajjal, vagy használt étolajjal. Használt étolaj esetén ügyelni kell a szűrésre, illetve rengeteg üzemanyagszűrő cserére lesz szükség de menni fog."

Én értem mindezt, és igaz is. Csak az a baj, ha ezeket itt valaki leírja, terjeszti, akkor majd a laikus és gépiparban kevésbé jártas emberek is elkezdik a tankjukat ezzel feltölteni, de valószinüleg amire ügyelni kéne azt elfelejtik. Ez nagyobb problémát tud okozni, mintha nem csinálná.

"Vannak olyan kettős üzemű dízel motorok (akár a legújabb common rail motorok közül is) amelyek úgy épültek, hogy alkalmasak növényolaj alapú üzemre és korlátozás nélkül használhatóak növényolajjal és gázolajjal egyaránt (a legtöbb mezőgazdasági gépnél elérhető ez az opció így a gazdaság a magának előállított üzemanyaggal tudja hajtani a munkagépeket). "

Igen, vannak ilyenek, csak hazánkban elenyésző számban...

2018. ápr. 29. 12:54
 18/35 anonim ***** válasza:

Szóval nem az a gond, hogy hülyeséget írtál korábban, hanem hogy mi hülyeséget írunk.. :D

Átrakassuk a kérdést a humor kategóriába? :D

Az összes itthon forgalmazott normális/modern ( nem MTZ ) mezőgazdasági gép alkalmas évek óta a növényolaj alapú üzemre, csak itthon az adójogi problémák ( üzemanyag jövedéki adója ) nem terjedt el széleskörűen ennek a használata. Attól még alkalmas rá, hogy nem azzal tankolják.

2018. ápr. 29. 13:02
 19/35 anonim ***** válasza:

#18: Már ne is haragudj, de te általánosságban olyan kijelentést tettél, mintha Magyarországon az összes gépjárműbe, és mezőgazdasági gépbe csak úgy bele lehetne öntözgetni literszám az étolajat.

Én pusztán arra akartam rámutatni, hogy valóban vannak ilyenek, de elenyésző számban.

Aztán ezt később magad is beláttad, sőt az adózási problémát felhozva említetted, hogy miért nincs elterjedve.

Innentől kezdve nem látom további vita értelmét, és ezt részemről le is zárom.

Mellesleg aki egy picit is belelát a mezőgazdaságba, az tudja, hogy sajnos hazánkban mennyire háttérbe van szorítva. (Főleg mióta beléptünk az Únióba, de ebbe most nem mennék bele, mert arról külön lapot lehetne nyitni).

És ebből persze már következik az is, hogy az általad említett modern mezőgazdasági gépekre mennyire nem kerül pénz.

Két évente van OMÉK, el lehet menni, megnézni, mi van. Nyílván csak az új gépek lesznek ott kiállítva, amiből országos szinten elég kevés van...

2018. ápr. 29. 13:52
 20/35 anonim ***** válasza:

"Aztán ezt később magad is beláttad, sőt az adózási problémát felhozva említetted, hogy miért nincs elterjedve. "

Műszakilag az összes új gép alkalmas a növényolajos ( vagy akár biodízeles) üzemre, de ezt a képességet az adózási problémák nem használják. De attól még műszakilag alkalmas rá érted b+? :D

A T72-es harckocsi motorja is alkalmas a gázolajon kívül petróleum,benzin, meg szinte akármilyen folyékony szénhidrogén eltüzelésére. Igaz mi csak gázolajjal hajtottuk mert van van elég és olcsó, de műszakilag alkalmas a többire.

Sajnálom, ennél érthetőbben már nem tudom leírni.

2018. ápr. 29. 13:59
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!