Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Nullavezetőt és földet hogy...

Nullavezetőt és földet hogy lehet megkülönböztetni?

Figyelt kérdés
Régi ház egyfázisú fogyasztásmérőjéből védőcsövön keresztül jön az elosztószekrényhez három 2.5-ös fekete alumínium vezeték. Az egyik ebből a fázis, az megvan. A másik kettő összeszól, nyilván egyik a nulla, másik a föld. A nullát szeretném bekötni a fí-relébe, a földet pedig a föld sínre. Hogyan lehet kideríteni, hogy melyik a nulla a kettő közül? Van egyáltalán jelentősége, vagy mindegy, hogy melyiket használom nullaként? Kérem, hogy csak szakember válaszoljon!

2018. ápr. 11. 21:33
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Most teljes káosz van a fejemben.

A földelésnek egy fém szerkezeten nem az a jelentősége, hogy ha a fázis véletlenül rákerül a fém vázra, akkor zárlat képződik, ami leoldja a kismegszakító automatát ?

Ha beleverek a földbe egy rudat és ahhoz hozzáérintem a fázist, az nem fog zárlatot okozni és leoldani az automatát. Vagy tévednék ?

2018. ápr. 14. 10:20
 12/17 anonim ***** válasza:

Hát, ha oszlatni akarnám a félreértést, honnan kéne kezdenem? Onnan, hogy #9 megzavarta a tiszta képet. Amit már előtte próbáltam létrehozni. A dugaszolóaljzatban levő harmadik szálat Mari néni hívhatja földelésnek, mert tudjuk, hogy Mari néni mire gondol. Szakember azt védővezetőnek hívja, amelyik a mérőnél/kapualjban kétféle irányt vehet:

1. össze van kötve a nullavezetővel (de amúgy le is van földelve), amely nullavezető földeltségét a szolgáltató biztosítja és ellenőrzi

2. Önálló földeléshez csatlakozik (ez volt 1946-ban, és ezért mondhatja mari néni, hogy földleés, de szakember ne zavarjon már bele.

Az 1. megoldást hívták nullázásnak

#10, miért is ne működne? A transzformátonál a nullavezető le van földelve. Akár az 1. akár a 2. megoldás van, az áramkűr záródik.

#11 De. Igen (ha a földelés értéke elég kicsi, de hát ha különálló földelés van, bizony annak pont ilyen kicsi ellenállásúnak kell lennie, hogy értelme legyen), áramkör tekintve lásd 2 sorral feljebb.

2018. ápr. 14. 10:49
 13/17 anonim ***** válasza:
#12: Ha önálló földelésből indul ki a védővezető, és a helyszínen nincsen egyesítve a nullavezetővel, akkor ha jól értem, egy esetleges testzárlatkor a talaj mintegy elektrolitként működve biztosítja a villamos kapcsolatot a dugaszolóaljzat védőérintkezője és a transzformátor csillagpontja közt?
2018. ápr. 14. 16:07
 14/17 anonim ***** válasza:
Pontosan. Ezt a módszert hívták hazánkban védőföldelés érintésvédelmi módnak. Mondhatnánk, hogy így indult a hűtőszekrény-szocializmus (az automata mosógép-szocializmushoz már kellett a nullázás).
2018. ápr. 14. 17:05
 15/17 anonim ***** válasza:

#14: Köszönöm a megerősítést és a válaszod. Ilyen esetben mi a garancia arra, hogy az említett elektrolit kellően kis ellenállás megtestesítésére alkalmas?

Hiszen ez az ellenállásérték több (előre nem szavatolható) tényezőtől is függhet. Talajminőség, nedvességtartalom, időjárás, stb.

Milyen mérési eljárás használatos -e tekintetben?

Manapság hazánkban mit írnak elő az aktuális szabványok, megengedett ez a fajta eljárás?

Ha már nem alkalmazzák ezt, akkor jelenleg melyek a legelterjedtebb megoldások?

Én pl. úgy tudom, hogy új épületeknél azt is csinálják, hogy a vasbeton alapban lévő betonvassal is összekötik a földelést. Milyen ismereteid vannak erről?

2018. ápr. 14. 22:39
 16/17 anonim ***** válasza:

15# Most a földelés, a nullázás és EPH lesz az ami össze lesz keverve. Az EPH nem egyenlő a földeléssel és minden módszer más védelmi módot jelent. A földelés ellenállása mérhető és kiszámítható, minden rendszer amikor elkészül ezek a mérések megtörténnek. A legtöbb vasbeton épültnél magát a betonvasat EPH-ra tették, de régebben az is előfordult, hogy nem is volt földelés, de magát a betonvasat használták földelésnek, viszont ez nem EPH.

A mai napig léteznek pl. Budapest belvárosában olyan 100 éves épületek ahol nincs is földelés és nem is volt. Neked lényegtelen, hogy milyen szabványok vagy értékek vannak, hiszen nem a szakmában dolgozol. Van egy olyan amire megtanítanak a tankönyvek, egy másik amire a tanárok vagy oktatók, viszont ezek nem lesznek benne a tankönyvekben, mert a saját tapasztalatukat mondják el vagy adják át. A következő a gyakorlati alkalmazás az ahogy a dolgok valójában vannak az adott helyen, utána van a saját rutin tapasztalat és mindezekből vonod le, hogy valójában mi is van a nagyvilágban. Mondanám, hogy ez egy 10 év, de mindig tanul valamit az ember, aki elvégezte a villanyszerelő sulit és a szakmában dolgozik az tudja miről beszélek. Sajnos én sok olyat ismerek aki elvégezte, de sosem dolgozott a szakmában és nem is fog.

Én még csak véletlenül sem adok ilyen esetekben szakmai tanácsot, földelésben meg pláne, van pont elég laikus és kókler aki belekontárkodik a szakmába és villanyszerelőnek hiszi magát, mert hallott valamit, látott valamit vagy pont itt olvasott valamit. Nekem a szomszédom halt meg 30 éve mert villanyszerelőnek hitte magát, az oktatóm testvére meg azért, mert jó szakember volt, de volt ott más aki éppen nem és ő ezért halt meg. A sajt családomban a keresztapám tesvére szintén villanyszerelő, sajnos ő is meghalt áramütésben. Ilyen és hasonló dolgok miatt nem adok tanácsot, nem csak azért mert egy laikus meghalhat, hanem azért mert másokat is megölhet, akár tudtán kívül is!

2018. ápr. 17. 00:23
 17/17 anonim ***** válasza:

A földelést, mint olyant, elméletileg és gyakorlatilag már eleget elemezgették, vizsgálták, ott már sok meglepetés nem lehet. A különböző földelők ellenállása is elméletileg ismert, és gyakorlatilag is igazolt. Az kétségtelen, hogy ha elég precízek akarunk lenni, akkor a mérés szaktudást igényel, mert lehetnek buktatói - az időjárásfüggés figyelembevétele például nincs szabályozva, az a mérőember lelkiismeretességétől függ, hogy korrigálja-e.

A mérés elméletét a szakemberek a villamos mérések tárgykörben megtanulják, de a szabványok is elég részletesen tárgyalják.

Mivel a Biblia még az áram-védőkapcsoló nélkül íródott meg, valamint a védőföldelés érintésvédelmi módnak az volt a hátránya, hogy bizonyos talajoknál szinte lehetetlen volt olyan kis ellenállást elérni, hogy a szeretett nagyságú túláramvédelem kikapcsoljon, ezért a következő megoldásként a nullázást kezdték alkalmazni, de annak természetesen külön feltételei voltak és vannak, azaz a szolgáltató is engedélyezi illetve előírja (mivel a kettő módszer nem keverhető, ezért pontosan meghatározza, hogy azt kell-e alkalmazni, vagy nem szabad).

A vasbeton vasainak felhasználása földelés céljaira nem új dolog, már 79-ben megjelent az építésügyi minisztérium (kötelező) műszaki előírásaként. Mondjuk én a nyolcvanasokban elég sok építkezési mérőt szereltem, és mindenkinek felhívtam a figyelmét arra, hogy ez a legbiztosabb módszer, de mikor később arra jártam, kivétel nélkül minden építtető azt mondta: hát azt elfelejtettük, kedden még gondoltam rá, de szerdán jött a mixer, satöbbi.

Az EPH galvanikusan nem egy különálló dolog, az villamosan össze van kötve (már a hatvanasokban is össze volt kötve) a védővezetővel is és a földeléssel is.

2018. ápr. 17. 09:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!