Hogyan lehet egymástól megkülönböztetni a napkollektort és a napelemet?
A napkollektor vastag.
És vastag csövekkel (minimum 2db) is be van kötve a tető alá.
A napkollektor vékony.
Csak drótok távoznak belőle, ha csőbe rakják az csak 1 cső!
A napkollektorok egy része nem egybefüggő felületű hanem sokszögekből vagy elkülönülő téglatestekből álló mintázata van. Viszont van egybefüggő fekete felületű verzió is (ilyen a napkollektor is, egybefüggő fekete felület). Így a kinézet ezen szegmense önmagában nem lehet 100%-osan meghatározó, de pl vastagsággal együtt már igen.
Ahogy megboldogult mesterem mondta arra a kérdésre, miben különbözik az áram alatt lévő vezeték a nem áram alatt lévőtől? Csak annyiban Józsikám, más a fogása!
A legkönnyebben laikusként a méretéből, és a súlyából tudod megkülönböztetni. A napelemek 99.9%-a 100cm X 170 cm-es, vagy ennél valamivel kisebb. A vastagsága pedig 30-50mm közé esik. A keret nélküli vastagsága pedig 5mm-nél nem nagyobb. A súlya jellemzően 20kg körüli. A napkollektor mérete 125cm X 220cm, vagy nagyobb, vastagsága a hőszigetelés miatt kb. 100 mm, súlya 40 kg-tól indul.A napelemből kábelek, a napkollektorból csövek lógnak ki.
Írhattam volna én is a súlybeli különbséget, de egy tetőre felszerelt szerkezetnél (főleg ha más ingatlanán van) elég nehézkes megmérni de még megbecsülni is ezt!
Amit írtam is jó: mármint hogy a napelem vékonyabb, és max drótokkal vagy 1db vékony csővel csatlakozik míg a napkollektor vastag és legalább 2 vastag csővel csatlakozik.
De akkor ki és miért pontozott le?
3-asnak írnám. Lehet hogy az egyes napelem cellák akkorák amekkorákat írtál.
De ez messziről nehezen megkülönböztethető a napkollektor méretétől, főleg hogyha lapos szögben bedöntve nézed.
(100cm X 170 cm alig kisebb mint 125cm X 220cm)
Így messziről a földről laposszögben szemlélve erre se adjunk, a szemünk megtéveszthet. Pontosan lemérni meg nem tudod.
Persze én abból indultam ki hogy a kérdező a már felszerelt elemeket szeretné megkülönböztetni, és nem a bolt polcán felirattozottakat.
Ezért a leg szembeötlőbb különbségeket írtam le mint a vastagság!
EagleHUN nevű felhasználó válasza:
>...
>De akkor ki és miért pontozott le?
Nem tudom, ki pontozgat le méltatlanul embereket akik segíteni próbálnak és egyet sem értek vele. A logikáját az illetőnek viszont sejtem, bár pontozgatás helyett tisztességesebb lett volna, ha inkább megírja, mi
a baja...
>>A napkollektor vastag.
>>...
>>A napkollektor vékony.
Elgépelted, gondolom másodiknak napelemet akartál írni.
Érthető persze, de így tényleg zavaró. Az viszont engem zavar kicsit ebben az oldalban, hogy nincs lehetősége a szerzőnek a nyilvánvaló elgépelések javítására. Értem én, hogy a többi válasz ráépül, stb. De ki lehetne írni, hogy "szerkesztve, eredeti szöveg itt" és persze egy link.
Ezért hasznos egy szövegszerkesztőben megcsinálni a választ, ráengedni egy helyesírás ellenőrzést, várni pár órát vele, újra átfutni, vagy valakit megkérni rá és utána vágólappal átrakni, küldeni. Macera, de sok hibát elkerülhet az ember vele.
Huhh 8-as tényleg elgépeltem és napelemet akartam írni.
Köszi hogy felhívtad rá a figyelmem, így legalább tudom az okát...:/
Teljesen igazad van abban hogy a javításra megadhatnák a lehetőséget.
Meg legyen egy "hystory" is amiből megnézhető hol volt a kérdés amikor a hozzászólás született. Rendszeresen pakolnak át más kategóriába kérdéseket és volt már ebből is lepontozós probléma.
Bocs az offért kérdező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!