Hogyan tudom megkülönböztetni a Sósavat és a Kénsavat?
A sósavnak jellegzetes, orrba vágó szaga van.
Gondolom nincs otthon, sem ezüst-nitrátod, sem bárium-kloridod.
Ha van szalmiák-szeszed (ammónium-hidroxid ),oké.
Egy kis ammónium-hidroxiddal átitatott vattát a palack szája fölé tartva ha ködszerű jelenséget tapasztalsz akkor sósav.
Van még néhány módszer.
A legegyszerűbben vízzel lehet házilag azonosítani. Öntsd a savat vízre. Ne fordítva, ha a vizet öntöd a savra, akkor csúnyán fröcskölhet. Lehetőleg kis mennyiségeket használj valamilyen magas pohárban. És öntés előtt rakd le a poharat, ne tartsd a kezedben. Ha a víz felmelegszik a savtól (nagyon felmelegszik, nem lehet eltéveszteni), akkor kénsav volt. Egyszerűen lehet még házilag azonosítani cukorral (a tömény kénsav elszenesíti a cukrot). A sósav megerősítésére sajnos nem tudok házilag elvégezhető próbát.
A leírás alapján valószínűleg sósav.
Vörösréz drótot izzíts gázlángon, hogy jól oxidálódjon!
Ha a pár milliliter savba mártod, a sav az oxidot leoldja.
Ha a lütyü kékül - kénsav, ha zöldül - sósav.
Ha valamit tanultam a breaking badből az az, hogy a sósav nem oldja a hullákat, a kénsav igen.
Szóval ha nem old hullát akkor sósav.
Ha kinyitod a palackot, és ködlik, akkor 30% fölött van a töménysége.
*
Nobajnernoparty igaz amit írtál. Egy szabványos próba hullát még csak-csak szerez az ember, de a büretta, faktorozott mérőoldat, esetleg areométer már keményebb dió. (:P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!