Mitől pezseg a pezsgőtabletta? Széndioxid termelődik ilyenkor, vagy valami más?
Most olvasom egy régebbi kommentben, hogy citromsav reakcióba lép a szódabikarbónával és CO2 keletkezik.
A szódabikarbóna vízzel érintkezve is ugyanezt csinálja ?
Lesz annak valami mellékíze ?
Igen, CO2 termelődik. Van egy csomó gázfejlesztéses reakció, de egyik sem az igazi. A H2, CH4, robban, az O2 égés tápláló, N2-t aránylag nehéz fejleszteni, az F2 és Cl2 mérgező és maró hatásúak, stb. A CO2 fejlesztés rettentő egyszerű, és szép egyenletesen buborékol. Jól kézben tartható, olcsó, stb. Ezért gyakorlatilag kizárólag ezt használják ilyen dolgokra.
"Most olvasom egy régebbi kommentben, hogy citromsav reakcióba lép a szódabikarbónával és CO2 keletkezik.
A szódabikarbóna vízzel érintkezve is ugyanezt csinálja ?
Lesz annak valami mellékíze ?"
A szódabikarbóna savas közegben bomlik CO2-re. Sima vízben nem, illetve sokkal lassabban. Az ízét nem tudom. De mindenféle ételekben meg italokban használják, úgyhogy olyan erős íze biztos nincs.
Emlékszem régen a családban volt gyomorfájós és azt többször láttam, hogy szódabikarbónát tett vízbe és azt itta. Bár lehet, hogy ecetet is tett talán a vízbe ?
Végül is , ha szódavizet szeretnék, akkor citromsavat használjak ?
A citrom íz érezhető marad, vagy kémiailag bomlik a folyamat során ?
Ja, hogy a gyomorsavval lépett reakcióba, erre nem is gondoltam.
De akkor mi a megoldás, ha íz semleges CO2 termelődést szeretnék elérni ?
Pezsgö-molekulák keletkeznek
4Pe + 2Zs + 3Gő2 = 4PeZs2Gő6
"hogy szódabikarbónát tett vízbe és azt itta. Bár lehet, hogy ecetet is tett talán a vízbe ? "
Ha tett ecetet is akkor annak nem sok értelme volt meginnia mert kb megölte vele a szódabikarbóna hatását, és se nem büfizett sem a gyomorégés nem múlt el...
Volt már kérdés amúgy:
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!