Használható lenne az oxigén+hidrogén mint alternatív energiahordozó/tároló?
Mondjuk nyáron amikor napenergiából "túl sok van", akkor nem lehetne a fölös energiával vizet bontani és a keletkezett gázokat energiatermelésre felhasználni?
Akár elszállítva messzebbi területeken akár éjszaka?
Szélenergiával állítanak elő hidrogént idehaza:
A Quantum Energy szünetmentes áramforrása hidrogénből – Alternativ Energia
Korábban azt olvastam ezzel a céggel kapcsolatban hogy az állam feltette neki a kérdést hogy miképpen lehet az így termelt energiát megadóztatni.
Márpedig igenis csinálják ezt sok helyen, mégpedig vízbontással. Általában nem vesződnek a hidrogén tárolásával, hanem belepumpálják a földgázhálozatba. Németországban jópár ilyen telep van.
A fentiek mind igazak, de nagyipari mennyiségű energiatárolásra azért még mindig nem kéne leírni a hidrogént.
Egyrészt, mint írták is, a tárolási problémák, ugyan drágán ,de megoldódnak, másrészt több párhuzamos fejlesztés is folyik vízbontás terén, ami a hagyományos módszernél sokkal jobb hatásfokú (csak példaként, speciális katalizátorral és napfénnyel kiegészítve 70-80%-os hatásfok elérhető). Ja és energiasűrűség szempontjából még mindig a hidrogéntárolás jobb az akkuknál.
Itt is él az a szabály, hogy amit kicsiben drágán és rossz hatásfokkal lehet csinálni, az nagyipari méretekben jócskán gazdaságosba fordulhat.
A hidrogén pl. még mindig nem lett lefújva, mint szépreményű jövőbeli repülőgép-üzemanyag. A rakétatechnikai felhasználásról nem is beszélve.
Az tényleg valószínű, hogy személyautóban nem fog labdába rúgni a tisztán elektromos hajtás fejlődése mellett.
Nem a kertben gondoltam megcsinálni, hanem inkább ipari/ kisvárosi méretben.
Pl nap-szél-hidrogénerőmű kombinációjaként.
A megújulók energiaingadozásának csökkentésére.
"A megújulók energiaingadozásának csökkentésére."
Valóban, elvileg energiatárolásra erőműveknél még jó is lehet.
Egy dologgal van csak a bajom, nem tudom, a hidrogénből ilyen ipari szinten milyen hatásfokkal lehet a hidrogénből visszanyerni az energiát. A sima hőerőmű tutira nem túl jó, ilyen méretekben meg nem tudom, üzemanyag-cellás technika mennyire működik.
Megkockáztatom, hogy a felpumpált víztározóknál azért csak jobb a hatásfok. Ha meg az megéri, hát ez miért ne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!