Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Villanybojlernél mit csinálna...

Villanybojlernél mit csinálna nyomásszabályzó szelep, ha kimaradna a visszacsapó szelep?

Figyelt kérdés

A kérdésem csupán elméleti, mivel mostanában kötöttem be a bojlert, és sokat logikáztam a víz áramlástechnikáján, egy dologra viszont nem tudok rájönni.

A hálózati nyomás után található a nyomásszabályzó szelep, azután pedig egy biztonsági, amely áll egy visszacsapó és egy biztonsági szelepből, mely 6,5 bar elérésekor elkezdi a külvilág felé engedni a vizet.

Külön létezik visszacsapó szelep, valamint talán létezik külön 6,5 bar-os biztonsági szelep is.

Ha a sorrend a következő lenne, hogy: pl. a bemenethez teszek egy 3 bar-os nyomásszabályzó szelepet, utána pedig egy 6,5 bar-os biztonsági szelepet, viszont a visszacsapót nem tenném be, ez esetben ha alacsonyabb lenne a hálózati nyomás mint 6,5 bar, visszafolyna a hálózat felé, vagy pedig a nyomásszabályzó mechanikája nem engedné? Illetve ami érdekesebb, ha nagyobb lenne a hálózati nyomás 6,5 bar-nál, abban az esetben visszafolyás nem lenne lehetséges, viszont mindkét esetben visszacsapó hiánya miatt a nyomásszabályzó szelep kimenetén 3 bar-t meghaladó nyomás miatt miképpen reagálna a nyomásszabályzó szelep?

Mire leírtam ezt a kérdést, rájöttem, hogy a nyomásszabályzó szelep a 6,5 bar-t meghaladó hálózati nyomás esetén meghibásodhatna, 6,5 bar-nál alacsonyabb nyomás esetében is, csak kisebb lenne az esély, ha esetleg az átfolyási iránnyal ellentétesen visszaengedne. Na, ebben a lényegi dologban kérnék megerősítést, vagy kijavítást, hogy mi is történne pontosan. :-)

2018. febr. 15. 03:44
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
Ja, és nem igaz amúgy az se! Ha így lenne, nem számítana a csövek keresztmetszete. Minél kisebb a keresztmetszet, annál nagyobb az ellenállás, és annál kisebb a nyomás.
2018. márc. 1. 21:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!