Villanybojlernél mit csinálna nyomásszabályzó szelep, ha kimaradna a visszacsapó szelep?
A kérdésem csupán elméleti, mivel mostanában kötöttem be a bojlert, és sokat logikáztam a víz áramlástechnikáján, egy dologra viszont nem tudok rájönni.
A hálózati nyomás után található a nyomásszabályzó szelep, azután pedig egy biztonsági, amely áll egy visszacsapó és egy biztonsági szelepből, mely 6,5 bar elérésekor elkezdi a külvilág felé engedni a vizet.
Külön létezik visszacsapó szelep, valamint talán létezik külön 6,5 bar-os biztonsági szelep is.
Ha a sorrend a következő lenne, hogy: pl. a bemenethez teszek egy 3 bar-os nyomásszabályzó szelepet, utána pedig egy 6,5 bar-os biztonsági szelepet, viszont a visszacsapót nem tenném be, ez esetben ha alacsonyabb lenne a hálózati nyomás mint 6,5 bar, visszafolyna a hálózat felé, vagy pedig a nyomásszabályzó mechanikája nem engedné? Illetve ami érdekesebb, ha nagyobb lenne a hálózati nyomás 6,5 bar-nál, abban az esetben visszafolyás nem lenne lehetséges, viszont mindkét esetben visszacsapó hiánya miatt a nyomásszabályzó szelep kimenetén 3 bar-t meghaladó nyomás miatt miképpen reagálna a nyomásszabályzó szelep?
Mire leírtam ezt a kérdést, rájöttem, hogy a nyomásszabályzó szelep a 6,5 bar-t meghaladó hálózati nyomás esetén meghibásodhatna, 6,5 bar-nál alacsonyabb nyomás esetében is, csak kisebb lenne az esély, ha esetleg az átfolyási iránnyal ellentétesen visszaengedne. Na, ebben a lényegi dologban kérnék megerősítést, vagy kijavítást, hogy mi is történne pontosan. :-)
#1: "A nyomásszabályzó szerintem egy szűkítő, szóval inkább lassítja az áramlást"
7. osztályos fizika: MEGBUKTÁL
Szóval: a nyomásszabályozó az egyúttal visszacsapó szelep is.
HA van nyomásszabályozó, akkor KELL biztonsági (csöpögő) szelep is.
Ha a hálózati nyomás bőven a megengedett érték alatt van, egyik sem kell.
A biztonsági szelep alapból jár a folyamatosan víznyomás alatt álló bojlerekhez. A reduktor olyan helyekre kell, ahol a víznyomás meghaladja a 2-3 bar-t.A reduktor gyakorlatilag egy olyan csap, mely rugóerő ellenében különbözeti nyomásra működik. Ha a rugóerővel 2 bar nyomást állítunk be, akkor a rugó a szelepet a szabályozott oldalon kialakult 2 bar nyomás elérésekor lezár. Ha a nyomás ez alá csökken, akkor kinyit. Ez a koncepció egyben visszacsapó szelep is, mert ha a bemeneti oldalon a nyomás 2 bar alá csökken a szelepet a szabályozott oldali nyomás folyamatosan zárva tartja.
A biztonsági szelep, akkor kezd el nyitni, mikor a víz elér egy olyan hőfokot és úgy kitágul, hogy a légpárna ellennyomása a tartály tetején eléri, vagy meghaladja a 6,5 bar-t. Ekkor kezd el folyni a csurgalék csonkon a víz.
Normál működés esetén ez szakaszos, hibás reduktor, vagy vízköves biztonsági szelep esetén folytonos.
Üdv.
"és úgy kitágul, hogy a légpárna ellennyomása a tartály tetején eléri, vagy meghaladja a 6,5 bar-t."
Szerinted légpárna van a tartály tetején?
Töltöttél már fel bojlert?
Mindig marad benne levegő, ha tetszik, ha nem.
Bár elismerem nem mindig tudok az elvárásoknak megfelelően fogalmazni...
Hú, mi van itt... :-) Köszönöm Neked D.O.81! :-)
Ha már megemlítésre került a légpárna, nem abszorbeálja egy idő után a víz?
Nem látok bele a bojlerbe, de leírom a megfigyelésem. Frissen feltöltve a bojlert számomra egyértelmű, hogy valamennyi levegő még megrekedt benne, ugyanis a bojlerre kötött csaptelep meleg ágának elzárása után körülbelül 1 másodpercig még hallani a bojler felé zajló vízáramlást, több napnyi használat után ez lerövidül, végül megszűnik.
A kérdés, hogy ezen hang megszűnése indikálhatja azt, hogy a víz esetlegesen abszorbeálja a megrekedt gázt? Vagy garantáltan mindig marad valamennyi a bojlerben. A bojler egyébként egy Ariston Velis 80 ECO, mely fektetve is felszerelhető, így is van üzembe helyezve, fektetve.
"Először is, mutasd már meg azt a fizikakönyvet, amiben nyomásszabályzó van! Mert érdekel hogy működik. Legalább mondja el tanár úr! Másodszor miért buktam meg fizikából? Legalább írd le, hogy mit állítottam, ami a fizikával ellentmond! "
"A nyomásszabályzó szerintem egy szűkítő, szóval inkább lassítja az áramlást"
Fizika: a folyadékokban a nyomás minden irányban gyengítetlenül terjed.
TE nézz utána szerintem. van minek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!