Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Aranyat hogy tudom megkülönböz...

Aranyat hogy tudom megkülönböztetni a réztől? Olvasztott aranyrögről van szó.

Figyelt kérdés

Van egy 21 grammos aranyrögöm, amire a zálogházban a kiscsaj rávágta "Ez réz!" és a többi helyen abszolút nem is foglalkoztak velem...

Én már a súlyából tudom, hogy arany, viszont olvasztott rög (felülete nem fényes), és természetesen nincs rajta semmilyen jelzés.

Van valami olcsó, könnyű módszer, amivel meg lehet állapítani, hogy réz, vagy arany? (Nyilván más sárga színű fém nincs).

Leginkább valamilyen savra, vagy savak keverékére gondoltam (ami kapható, könnyen beszerezhető).

2018. jan. 10. 15:05
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítséget! :)

Nagyon régóta megvan (feltételezem a világháborúból van, talán valamit szét kellett osztani...) a régi rendszerben nem lehetett vele foglalkozni, 1990 után meg csak elvolt a vitrinben.

Arany színe van (nem fekete), látszanak rajta kis rücskök, amik látszólag tiszták, csak nagyon aprók. Van fényes része is, és egy kis vöröses elszíneződés (biztosan nem tiszta, valószínű 14 karátos, és rézzel ötvözték).

A zálogházban van királyvíz (én nem tudok szerezni), de egy az egyben elküldtek mindenhonnan, mert nem azonosítható a tárgy, vagy nem tudják behatárolni az ezreléket...

Azt hiszem megpróbálom a térfogatmérést (csak kell mértékskálás pipetta), és persze azért aprócska, így nem lesz látványos...

2018. jan. 12. 21:26
 12/14 anonim ***** válasza:
Nem fogod tudni árában eladni. Még az ismeretlen jelzésű tömböt sem veszik meg. Nem érdekli őket a próba sem. Nem az a lényeg hogy te tudjad mi van, hanem az, hogy ő ezt nem hiszi el. Csináltass belőle ékszert. Azt lehet.
2018. jan. 13. 20:07
 13/14 TappancsMancs ***** válasza:
Ékszert lehet csináltatni belőle de az ötvösök sem hülyék, hogy bármiből csináljanak. Akkor is teljes vizsgálat kell.
2018. jan. 14. 10:39
 14/14 anonim ***** válasza:

Tudsz csináltatni belőle például egy gyűrűt, fémjelzés nélkül.

Így legalább a családban marad, az unokád nem tudja majd elkótyavetyélni.

2018. jan. 19. 08:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!