Hogyan kell 72 fokos szöget harmadolni leírásban?
Ezt gondold végig:
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..
Az a szabályos ötszög szerkesztés tudtommal tartalmaz némi apró "csalást", vagyis kézi szerkesztés tűréseinél kisebb hibát.
Az a helyzet, hogy geometriai szerkesztéssel elvben lehetetlen a szög ötödölése, harmadolása. Persze, mint írtam, némi csalással jól közelíthető.
Kedves Wadmalac!
Melyik ötszög szerkesztés tartalmaz szerinted apró "csalást"?
Mert szerintem egy ötszög korrekten szerkeszthető, ami maga egy érv az ötödölhetőség mellett. :-)
A derékszög korrekten harmadolható, amit több más szög is. Az ismert, hogy minden 3-mal osztható szög megszerkeszthető.
Gauss a szabályos 17 szög szerkesztésére adott
megoldást.
Szóval mi a problémád az ötszöggel? :-)
DeeDee
Wadmalac: tény, hogy amit a papírra grafittal vagy a táblára krétával felrajzolunk, kijelölünk, szerkesztünk, az nem pontos. De a szabályos ötszög bizony szerkeszthető.
Fogalmazhatnánk úgy, hogy csak speciális szögek harmadolhatók?
Elég régiek az emlékeim, de nekem totál úgy rémlik, hogy egy teljesen általános szög szerkesztési módszerekkel pontosan nem harmadolható, ötödölhető stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!