Hőszivatyúknak mi a maximális elérhető hőmérséklete?
Így nézve elvi limit nincs.
Csak hogy tiszta legyen, egy hőszivattyú nem Celsius-fokokat hord egyik helyről a másikra, hanem hőenergiát.
Ahol a kiindulási helyről elhordott hő folyamatosan pótlódik a környezetből, ott elvi akadálya annak sincs, hogy +5 C fokból nyerj túlvégen 140 fokot.
Gyakorlati akadály persze lehet, főleg gazdaságossági, illetve éppen az, hogy a hőelszívási végen akadálya van az elegendő hő felvételének (például állandóan szigetelő jégréteg fagy a hőfelvevő "radiátorra").
1.Wadmalac
Ezeket tudom. A fizikális limit a (folyadék, gáz) hővivő anyag limitje ami aggaszt. És esetleg a kompresszornak lenne e baja hogy magashőmérsékletet kell mozgatnia.
És nem +5 fokból akarok 140 et csinálni megha isgen akkor egyértelmű hogy sokkal roszabb a hatásfok, és persze hogy lefagy a hőfelvevő. De én 80C ből 14 et írtam.
"A fizikális limit a (folyadék, gáz) hővivő anyag limitje ami aggaszt."
Nem értem, milyen tulajdonság limitjére gondolsz.
"És esetleg a kompresszornak lenne e baja hogy magashőmérsékletet kell mozgatnia."
Az könnyen lehet, bizony megfelelő hőtartományban üzemelni képes kompresszor fog kelleni. Léteznek ilyenek, természetesen nem fillérekért.
Maga a 60 foknyi hőkülönbség még nem lenne probléma. Feltéve persze, hogy maga a hőszivattyúban körbepumpált közeg ezt kezelni tudja. Ugyebár akkor a legjobb a hőszállításod, ha nem csak hőmérséklet- és nyomásváltozás van, hanem a szállító közeg a "hideg" és "meleg" oldal közt halmazállapotot is vált.
Megmondom őszintén, fogalmam sincs, hogy a kívánt körülményekre milyen közeg és milyen nyomásokon lenne az ideális.
Wadmalac
Köszi a 2. választ az én aggodalmam is főként a hővivő anyag korlátai ahogy te is említetted kell hogy halmazálapotot váltson és ugyebár a háztartásba szánt Hőszivatyúk nem 100c fok fölé vannak tervezve.
Esetleges további tanácsokat még várok ha tud valaki többet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!