A forrásban lévő víz ugye elpusztítja a baktériumokat de mi van akkor ha nem 100 fokon forraljuk?
Az attól is függ, hogy a baktérium mennyire tudja elviselni azt a nyomáscsökkenést (ugye az ember sem éli túl az akkora nyomáscsökkenést, amelyiknél szobahőmérsékleten felforr a víz!
Egyébként a műtétekhez használandó eszközöket, amellett, hogy 100 fok körüli hőmérsékleten forró vízben "kifőzik", utána 150 fok körüli hőmérsékleten is sterilizálják.
Nem, nem minden baktérium illetve baktérium-spóra pusztul el 100 C fokon.
A sterilezés a hőfok és a behatási idő függvénye.
Mivel a háztartásokban nincsenek nyomásálló edények, ott csak 100 fokra tudjuk melegíteni a vizet.
Az orvosi gyakorlatban biztosra mennek, ezért 121 C fokon sterileznek nedves gőzben. Ez jó hővezető. Ehhez 1 atm (0,1 MPa) túlnyomású gőzt használnak. Behatási idő 20 perc.
Vagy száraz meleget (hőlégsterilizátorban) 200 C fokot. Itt is 20 perc a behatási idő.
Csak az adott hőfokon eltöltött idő számít hatékonynak, a odáig való felmelegedés idejét nem szabad beszámítani...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!