Adott négy számkártya:a, a, b, b; ahol a, b rögzített, egymástól és 0-tól különböző két számjegy. Hányféle négyjegyű szám állítható elő ezekből?
Előállíthatsz például páros számokat, páratlan számokat, prímeket, négyzetszámot... ja, hogy te nem a "hányféle" kérdést hanem a "hány darab különböző"-t akartad feltenni. Tessék megtanulni a magyart is.
Ez kérlek ismétléses permutáció. 4!/(2!*2!) az, hogy hányféleképpen tudjuk az a, a, b, b sorozatot sorbarendezni, ezután az egészet még leosztjuk 2-vel, mivel az a és b is felcserélhető. Ezután megnézzük a és b mi lehet: a 9 féle, b ettől különböző, tehát 8, azaz:
4!/(2!*2!)/2*9*8
Javítsatok ki ha elrontottam valamit.
aabb
abab
abba
És ennyi lehet, mivel az a és b felcserélhetők...
Nah akkor ez 3 darab.
Az "a" lehet 9 féle, a "b" is 9 féle, de nem lehet "a" vagyis 8 féle, így 3*9*8, vagyis első válaszoló, egyetértek veled, bár a képletet nem ismertem, amit használtál, de mostmár azt is tudom. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!