Egy négyjegyű szám valamelyik két sámjegyét felcserélve az eredeti szám hatszorosát kapjuk. Melyik ez a nyégyjegyű szám?
A számjegyek összegének oszthatónak kell lennie hárommal és a felcserélés után az utolsó számjegynek kettővel oszthatónak kell lennie
Továbbá, ha megcseréltük a számjegyeket, akkor a legnagyobb helyi értékű számjegynek nagyobb egyenlőnek kell lennie, mint hat, különben 6-tal osztva 1000-nél kisebb számot kapnánk és az már nem felelne meg a kritériumnak.
Az látszódik, hogy biztosra az első számot kell kicserélni valamelyik másikkal.
Az viszont nem lehetséges, hogy az elsőt cseréljük ki a másodikkal, mert akkor a második helyre csak a 6-ost írhatnánk, de akkor 16xy*6=9xyz, nem pedig 61xy.
Tehát vagy a harmadikat cseréljük fel az elsővel vagy a negyediket.
Amúgy bocsi, hogy 100 részletben írom le, de közben máson is gondolkodom és leírom azt ameddig már eljutottam :)
Azon számjegyet, amit kicserélünk az elsővel csak a 6-ot, 7-et, 8-at vagy a 9-et veheti fel értékként.
Tehát ezek közül valamelyik biztosan szerepel majd az eredeti számban
Írjuk fel a számot a következő alakban:
1xyz
Most ha felcseréljük az első és az utolsó számjegyet
zxy1
Ennek pedig hatszorosának kell lennie az 1xyz-nek, de z egy egész szám és nem létezik olyan z egész szám, amit ha megszorzunk 6-tal, akkor páratlan számot kapnánk eredményül.
Tehát csak az a lehetőség jöhet szóba, amikor is az első és a harmadik számjegyet cseréljük fel.
Tudjuk, hogy:
YX1Z-6*1XYZ=0
Amiből következik, hogy Z=(6Z)mod10, tehát Z egy páros szám.
Valamint tudjuk, hogy X<=6 és Y>=6.
Ezzel már leszűkítettük a lehetőségek számát 140-re.
De azt is tudjuk, hogy X=6, akkor Y=9.
961Z-6*169Z=0, de ez nem lehet megoldás, mert 1690*6>9999.
Valamint ennek is igaznak kell lennie:
(6Y+(6Z-(6Z)mod10)/10)mod10=1
(6Y+Z/2)mod10=1
[ha Z egy páros szám, és megállapítottuk már, hogy Z páros]
Ezzel lecsökkentettük a lehetséges Y és Z párokat 20-ra (és még a modulot nem vizsgáltuk)
E=(6Y+Z/2)mod10
----
Y: 6
Z: 0
E: 6
----
Z: 2
E: 7
----
Z: 4
E: 8
----
Z: 6
E: 9
----
Z: 8
E: 0
----
Y: 7
E: 2
----
E: 3
----
E: 4
----
E: 5
----
----
Y: 8
----
E: 9
----
E: 0
----
E: 1
----
E: 2
----
Y: 9
E: 4
----
E: 5
----
----
E: 7
----
----
Ha végignézzük a számolást, akkor láthatjuk, hogy csak 1 jó megoldás található:
Y=8
Z=6
Ekkor a számunk már a következő alakú:
1X86
Tehát:
8X16-6*1X86=0
8016+100X-600X-6516=0
1500=500X
X=3
Így a keresett szám: 1386
Ez és csak ez lehet a megfelelő megoldás
Bocsi, ha néhol nem túl érthetően írtam, de elég fáradt vagyok, mert egész éjjel analízist tanultam, ezt pedig levezetésnek szántam :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!