Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Föld alatti üreg (barlang,...

Föld alatti üreg (barlang, bánya, pince) pontos helyét hogy lehet beazonosítani, mennyibe kerül ilyen felmérés?

Figyelt kérdés

Van egy beomlott bányatáró a telkem alatt, aminek a pontos helyét szeretném megtudni, hogy markolóssal ki tudjam ásatni.

Hallottam, hogy van földradar vagy földszkenner, ami állítólag valahogy kimutatja a föld alatti üregeket, de már régebben is volt valami módszer, amivel be tudták mérni (pl. az 1956-os forradalom alatt is tudósok állították, hogy a pártház alatt pince van, mert valamilyen anomáliát jelez a "műszer").

Szóval hogy lehet a legegyszerűbben meghatározni, ki foglalkozik ilyesmivel, és mennyibe kerülhet a vizsgálat?

2017. nov. 1. 17:55
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítséget!

Régóta üzletelek ingatlannal, épületek és kutak miatt sok fajta térképet láttam, és ezek szerintem nem szerepelnek a térképeken - azon egyszerű okból, mert nem lettek feltüntetve.

Ugyebár ezek a bányák úgy jöttek létre, hogy szükség idején az emberek elkezdtek ásni, hogy szenet találjanak. Vagy sikerült, vagy nem, aztán valaki (talán a föld akkori tulajdonosa, vagy a helyi illetékes) betemettette, berobbantatta, és ezzel le is volt zárva az ügy... mintha sosem létezett volna.

Valószínűleg, mivel úgyis jön markolós, megpróbálom vele megkeresni - a vékony termőréteg alatt szikla van, amin úgyis elkapar a kanál, és ahol lazább, és mélyebben is lazább, ott lesz a bejárat.

2017. nov. 3. 19:42
 12/12 Csaba70L válasza:
Nekem van 1 foldradarom 500 Mhz-es talajviszonyoktol fuggoen 2-10 metar range, bivaly frankon muxik
2018. jún. 3. 21:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!