Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Szakdolgozatom megírásához...

Gabesz016 kérdése:

Szakdolgozatom megírásához szeretném az alábbi kérdőívet felhasználni. Mennyire érthetőek a kérdések? Min kellene okvetlenül változtatni? (ha ki is töltitek, mint próbakitöltők, azt megköszönöm)

Figyelt kérdés
[link]

2013. márc. 3. 19:01
 1/8 anonim ***** válasza:
Lakóhelynél pár megye kimaradt pl. Somogy.
2013. márc. 3. 19:10
 2/8 anonim ***** válasza:
74%

Szerintem a kérdések világosan érthetőek.

Én a következőkön változtatnék:

1. "Kutatásomat a 14 év feletti, zenét kedvelő (vessző) magyar ANYAnyelvű lakosok körében folytatom."

2. *Kötelező --> A *-gal jelölt adatok megadása / sorok kitöltése kötelező.

3. A vonatkozó helyesírási szabály szerint az összetett mondatok tagmondatait vesszővel választjuk el egymástól. -->

Kérem, adja meg nemét!

Kérem, adja meg életkorát!

Kérem, adja meg foglalkozását!

Kérem, adja meg lakóhelyét!

Kérem, értékelje ötfokozatú skálán a következő állításokat!

4. A listáról hiányzik 4 megye.

5. Egységesíteni kellene a listát: vagy mindegyiknél kiírni a "megye" szót, vagy mindegyiknél elhagyni. Egy szakdolgozat kérdőíve nem kötésminta, ahol jól mutat az "egy sima, egy fordított". :D

6. A cd- és dvd-vásárlásnál több lehetőséget adnék: különvenném az első két lehetőséget (havonta, kéthavonta, negyedévente, félévente). Viszont az "évente néhány alkalommal" így is, úgy is felesleges.

7. A "Több válasz is megjelölhető!" mondat végére nem tennék felkiáltójelet; ill. itt is javasolnám az egységesítést. (Az eddigi "Több válasz is lehetséges" itt is jó.)

8. A "közösségi média" szókapcsolatban a "média" helyett az "oldalak" szót használnám, ill. továbbiakat is megneveznék konkrétan, nem csak a Facebookot.

9. Az "egyetért" összetett szó, ezért egybeírandó. (2 helyen is külön van.)

10. "Egy együttesnek kiemelt szerepe kell hogy legyen a társadalmi felelősségvállalásban." --> Ez nem összetett mondat, ezért a "hogy" szó előtt nem kell a vessző.

11. "Az együttes tagjainak divatosnak kell lenniük az öltözködésben." --> Ez egy erőltetett mondat, plusz a határozott névelő helyett határozatlan kell. --> "Egy együttes tagjainak divatosan kell öltözködniük."

12. A rockzenekarok hangszerhasználatára vonatkozó két állítást egymás után helyezném el. (Jelenleg a kettő között egy teljesen más téma van.)

Az utolsó két állítást is ezek mellé kellene sorolni (hegedű, klasszikus feldolgozás).

13. "Szívesen meghallgatok egy ismertebb szám átdolgozott változatát." --> Szívesen meghallgatom...

14. "Szívesen támogatnám kedvenc együttesen társadalmi célú megmozdulásait." --> Szívesen támogatnám kedvenc együttesem...

Plusz ezt a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos állítás utániként kellene szerepeltetni.

15. Nem értem, miért pont az az album szerepel konkrétan megnevezve, amelyik. :O

Szerintem többre kellene rákérdezni.

16. Sorszámoznám a kérdéseket. :)

-------

Ha már feldolgozások, és ha már Metallica, akkor Nothing Else Matters cimbalmon:

http://www.youtube.com/watch?v=0IHh-ObV7Z0

:)

2013. márc. 3. 20:08
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

A kimaradt megyék: Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Zala.

Ezenkívül én Budapest mögé még zárójelben odaírnám, hogy „csak a főváros”, ahogy Pest megyéhez is írtál zárójeles megjegyzést.

A rádiókat betűrendbe sorolnám, és felvenném a sorba a Dankó Rádiót is, viszont kisebbeket lehet, hogy kihagynék (pl. Jazzy vagy Tilos rádió), ott van az „egyéb” pont. Szóval ezt is egységesíteni kéne.

2013. márc. 3. 20:47
 4/8 anonim ***** válasza:
61%
Én csak annyit tanácsolnék, hogy 5fokozatú skálát sose használj, mert ha a 3.-at jelöli be az illető, akkor abból nem lehet leszűrni semmit. Hagyd egy kicsit gondolkodni a válaszadót, erre pedig inkább használj 6 fokozatú skálát, mert így vagy az egyik, vagy a másik irányba gondolkodik. A helyesírási hibák már csak szurkálódások, mindenki szakdolgozata tele van velük.
2013. márc. 10. 18:03
 5/8 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm, sokat segítettetek a kérdőív véglegesítéséhez. Iszonyat blőd hibák voltak, ez a kapkodásnak köszönhető, de köszönöm, hogy felhívtátok rá a figyelmem.

A Likert-skálától én is féltem picit, hogy a sok "egyet is ért, nem is" miatt értékelhetetlen lesz a kérdőív, de az eddigi kitöltések alapján (250+) szerencsére egyáltalán nincs így.

Mindenkinek szép napot kívánok!

2013. márc. 11. 11:16
 6/8 anonim ***** válasza:
56%

Részemről szívesen.

@4.:

"A helyesírási hibák már csak szurkálódások, mindenki szakdolgozata tele van velük."

1. Ha csak szurkálódni akartam volna, akkor nem töltök el 30 percet a válasz megírásával, hanem lerendezem egyetlen mondatban, pl.: Kérdező, ilyen pocsék helyesírással úgy vissza fogja dobni a konzulensed az anyagodat, hogy csak úgy repül.

2. Nem tudom, téged melyik intézményből szalasztottak, de elég nagy szégyen, ha ott valóban elfogadják a helyesírási hibáktól hemzsegő diplomamunkákat. Én el sem tudok képzelni ilyet, dacára annak, hogy ismerem valamelyest a magyar közoktatást.

2013. márc. 12. 12:10
 7/8 anonim ***** válasza:
Egyetemi tanársegéd vagyok. Corvinus és ÓE diplomával a kezemben. Láttam már pár szakdolgozatot, kedves utolsó válaszadó. Hidd el sok helyesírási hibát lehet felfedezni a szakdolgozatokban és valóban nem szép látvány, de nem feltétlenül ez a legnagyobb hiba, amit ki kellene emelned. Ezeket egy jobbfajta konzulens azonnal észreveszi. Viszont szakmailag fontosabb dolgokon néha még ők is elsiklanak és nem tudnak jó tanácsokat adni. Nyilván egy irodalmi-nyelvtan tanári szakdolgozatban nem megengedhető a helyesírási hiba, de pl. egy gépészmérnöki, vagy gazdasági diplomában nem ettől fognak pálcát törni az ember feje felett. Az én opponensem anno még a bírálatot is 5 db hibával írta le és mindössze 2 mondat volt. Akkor miről beszélünk?
2013. márc. 14. 20:48
 8/8 anonim ***** válasza:

Eléggé elkeserítő, ha ilyen alacsony a nyelvi, helyesírási színvonal még a felsőfokú végzettséggel rendelkezők köreiben is. Különösen az ellenőrzőprogramok használatának lehetőségét figyelembe véve.

Megkérdeztem egy másodéves joghallgatót a témáról; azt mondta, a szakdolgozatról még nem tud semmit, de van olyan tanár az egyetemen, aki azért írat tesztet vizsgán, mert nem hajlandó a helyesírási hibákkal zsúfolt förmedvényekkel foglalkozni. Kétségbeejtő...

"nem feltétlenül ez a legnagyobb hiba, amit ki kellene emelned"

Nem állítottam, hogy feltétlenül ez a legnagyobb hiba. És ha megnézed, akkor a listám kb. fele nem is helyesírásról vagy nyelvhelyességről szól.

Egyébként meg mindenki azzal segít, amivel tud; én ezt tudom, ehhez értek talán a legjobban. (A jelen kérdéshez kapcsolódóan a zenéhez is, de ez a marketinges cucc nem az én asztalom.)

Az érdekesség kedvéért: nálunk több magyaros tantárgy is kötelező volt. Helyesírásból az 1. félévi vizsga egyik része egy 100 szóból álló lista volt, amelyen 4 perc alatt kellett pótolni a hiányzó j / ly betűket. 6 hiba volt a lehetséges maximum, afelett kötelező volt az ismétlés, különben úszott az egész... A másik rész pedig igazán magas szintű helyesírási szabályok gyakorlati alkalmazása volt.

Megjegyzem, a kérdőívből felsoroltak nem tartoznak ezek közé; az szimpla középiskolai szint. :)

2013. márc. 15. 16:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!