Hogy hívják azt a jelenséget, mikor van egy forgó tárgy, pl egy ventilátor, és az mondjuk gyorsul, akkor látszólag ellenkező irányban forog?
Ragozhatjuk a dolgot, csak azt nem értem miért feltételezed hogy nem figyeltem meg a valóságban is. Te azt tapasztaltad, én meg nem ... maradjunk ennyiben, hiszen bizonyítani nem lehet egyik vagy másik állítást sem. És ha videóznád is máris jelentkezik a dolog. Akkor mondjuk ki, van akinél ez jelentkezik, és van akinél nem. Elfogadom, hogy te tapasztaltad, ha te is elfogadod hogy én nem ...
maci
Azért köszi, hogy gyakorlatilag ugyanazt belinkelted egy cikként, amit én is elmondtam az elején :DDDD
Tudod itt már arról megy a vita, hogy ez a jelenség szabadban, teljesen egyenletes megvilágításnál, közvetlen megfigyelés esetén (tehát nem monitoron vagy TV-n visszanézve ...) is létezik avagy sem. Én azt mondtam, ha nincs semmilyen vibráló nem folyamatos összetevője a megvilágításnak akkor nincs a jelenség sem, míg itt páran váltig állítják hogy igenis ez megfigyelhető olyan esetekben is ...
de azért még egyszer köszi ;)
maci
Csak te nem magyaráztad el példával, úgy sokkal érthetőbb, az, hogy leírod, hogy "ha picit lassabb a forgás akkor meg olyan mintha visszafelé forogna" nem magyarázat, de ha a kérdezőnek érthető volt a te írásod is, akkor bocsánat!
Mellesleg én is azt mondom, hogy ezt szabadban nem lehet tapasztalni, mégpedig ezért:
"Mivel az emberi szem olyan tulajdonságú, hogy a fénybenyomások kb. 1/10 másodpercig megmaradnak benne, ezért ha a vetítéskor az említett szünet 1/10 másodpercnél kisebb, akkor a néző szeme nem egymás utáni külön képeket, hanem folyamatos mozgást érzékel" <-- és ez nem csak a TV-kre vonatkozik!
A háztartásbeli eseteknél azért vigyázni kell. Elég pl. ha egy monitor van a közelben, és máris megvan ama bizonyos vibráló világítás összetevő (a monitor fénye ugyanis igencsak "stroboszkópizáló", de egy számítógép belsejében lévő LED is okozhat ilyet) Szóval gondold csak végig; Biztos, hogy teljesen ki tudod zárni, hogy egy monitor fénye , egy LED a gép belsejéből, elejéről, vagy egy energiatakarékos compact fénycsőizzó vagy hasonló fénye nem vesz részt és KIZÁRÓLAG izzólámpás megvilágításnak, esetleg napsütésnek van CSAK jelen a fénye?
Hmm hmmm alaposan gondold át, hiszen a monitor fénye ha csak közvetve is odaesik pl a falról, már akkor is hatással lehet erre (ne haragudj hogy ennyire nyomatékosítom ezt de egy számítógép bekapcsolt állapota sugallja ezeket a lehetőségeket, és nem feltétlenül gondol rá az ember) ...
A helikopteres felvételed egyértelműen a kamera kiolvasási sebességétől függően szenvedi ezt el (és kérlek idézd csak vissza, hiszen nyilván láttad a szemeddel közvetlenül is, úgy is jelentkezett a dolog vagy csak a kamerán keresztül nézve tűnt úgy, avagy visszanézve?).
maci
Minden külön magyarázat helyett:
Én azt mondtam, nem tapasztaltam olyankor, amikor csak a Nap fénye a megvilágítás. De láthatod, van, aki olyankor is.
A nagy sebességű felvételeknél mindenképp olyan lámpát célszerű használni, amiknek valóban egyenletes a fénye. Pl a sima izzólámpa is ilyen. Más kérdés, hogy a vetítés során a monitor avagy TV használatakor, a képfrissítés megléte miatt, így is, úgyis jelentkezni fog a hatás ...
maci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!