A Br eletronszerkezete miért .4s2 3d10 4p5, és miért nem .4s2 3d10 4p3 5s2? miért nincs anomália? ( vagy nem tudom, hogy hívják ezt a jelenséget. )
Miféle anomáliára gondolsz? Az elektronok feltöltődése szépen sorban történik. Mindegyik megpróbál a legalacsonyabb energiaszintű helyre bejutni. Ezért kerül 4. héjra az 5. helyen, mert a 4p elektronok energiája alacsonyabb, mint az 5s elektronoké.
Ahogy jobban megnézem, lehet tudom miről beszélsz. Szerintem arra gondolsz, hogy a félig betöltött elektronpályák is kiugró stabilitást mutatnak (Ag, Au, stb.). A halogéneknek egyszerűbb felvenni egyetlen elektront, mint átrendezni hármat. Így ráadásul elérik a nemesgázszerkezetet is, ami a legstabilabb állapotuk. Keveset dolgoznak a jobbért, mint többet a kevésbé jóért.
köszi köszi köszi :D :D
tegnap este már én is rájöttem..
néha nem ártana egy kicsit gondolkodni is.. :P
csak már elég fáradt voltam..
és amúgy igen, amit a második bekezdésnél írtál, arra gondoltam.
még egyszer: köszi (:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!