Ha szeretném megtanulni, hogy milyen anyagot mekkora előtolással, forgácsolási sebességgel, fogásmélységgel kell leválasztani egy bizonyos szerszámmal, esztergán vagy marón, hogy tehetem meg?
Nem kell meg tanulnod erre a célra hozták létre a szerszám katalógusokat. itt egy katalógus tanulmányozd nyugottan.:
Ahogy fentebb is írták. A vágósebesség nem csak anyag-, hanem szerszám- és hűtés-kenés-függő is.
Szóval adott forgácsolási helyzethez, anyaghoz, adott szerszámhoz és hűtő-kenő folyadékhoz érdemes meghatározni.
Tényleg jó alapok ehhez a szerszámgyártói katalógusok, jó pár már pc-s és mobilappot is csinált a gyors számításhoz.
Nem tudom hova kéne ide mobilapp, mit akarsz vele kiszámolni?
A lapkák dobozának hátuljára rá vannak írva az ajánlott értékek, de ha beírod a keresőbe a típusát, meg lehet pillanatok alatt találni.
Például:
Ezek az optimális kihasználtság eléréséhez ajánlott értékek. Szóval ha ezekkel a beállításokkal használod az adott lapkát, akkor lehet vele a legtöbb anyagot leválasztani.
Ezek az értékek semmi mást nem jelentenek. Egyáltalán nem biztos hogy egy adott munkához egyáltalán működőképes beállítást eredményeznek. Mert ugye nem mindegy hogy egy új DMG-Mori CNC esztergába van fogva a szerszám, vagy egy 50éves E400-ba. Esetleg mondjuk külső vagy furatkésbe. És persze akkor még a munkadarab alakjáról nem is beszéltünk.
Ezeket a dolgokat csak sok gyakorlás és tapasztalat útján lehet kitanulni. Kérdezz az idősebb, tapasztaltabb emberektől, az ér a legtöbbet. Adott munkadarabhoz és szerszámhoz mit ajánlanak. Nagy általánosságokat itt nem lehet elmondani.
Régebben pl. azt mondták hogy a csúcsrádiusz fele kb. jó előtolásnak. Na ez egy wiper lapkánál, kapásból nem igaz. A hagyományos lapkáknál viszont ma is helytálló. Ha megnézed amit linkeltem 0,4-es csúcsrádiusz van és 0,2-es előtolást ajánl. De általánosítani mint látod nem lehet.
Az ajánlott vágósebességet, a régebbi gépeken, kisebb átmérőknél el se lehet érni. Pl. az E400 fordul max. 1500-at, tehát minimum 85-ös átmérő kell hogy elérjük az ajánlott 400-as vágósebességet.
Ennek egyébként semmi jelentősége nincs, mert 1060-as fordulaton is szépen eldolgozik akár 20-30mm-es átmérőn is ez a lapka. Ennyi, a tapasztalat ezt mutatja. Nem egy optimális kihasználtsága a szerszámnak, de arra a legritkább esetben van lehetőség.
Szóval gyakorolni sokat és kérdezni. Egy idő után már magad is meg tudod választani a kezdőértékeket és ha mégse válnak be, akkor azt is fogod tudni, melyiket és milyen irányba érdemes módosítani.
Na de a végére azért írok egy általánosan használható szabályt is. A max. vágósebességet ne lépd át, gyorsacél szerszámnál pláne ne. A tanulók jellemzően szeretik szétpörgetni a HSS marókat, aztán csodálkoznak hogy elégett. A keményfémeket már nem olyan egyszerű elégetni, de az élük azoknak is hamarabb kimegy. Szóval ha bizonytalan vagy inkább számolj utána.
Az én tapasztalatom az, hogy a kapott értékek szakadékban hátszéllel igazak, ideális szerszámhűtés stb. mellett.
Általában azt mondanám, a szerszámgyártók által megadott értékek 60-81 százalékával lehet haladni.
De ez nagyon csak ökölszabály.
Mint én is és előző hozzászóló is írta, rengeteg dologtól függ, a valóságban mennyire lehet "nyomni neki".
Sandvik katalógusból is kaptam már olyan értékeket, hogy a gép főmotorja sem bírta volna, nem árt azt is figyelembe venni, egyáltalán megközelítheted-e azt az ideális fogást, előtolást, vágósebességet az adott gép képességeivel.
Nálunk spec soha, semelyik gépen nincs meg a min. 8%-os emulzió, innentől az értékeket máris lehet felezni, az élettartamot is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!