Miért van az, hogy bizonyos helyzetekben két permanens mágnes azonos pólusa nem csak taszítja, hanem vonzani is képes egymást?
Nem csak arról van szó, hogy a mágnes formája (rúd, patkó, korong stb.) miatt általad >feltételezett< pólusok nem esnek egybe a valódi pólusokkal?
Úgy értel, ha látsz egy korong alakú mágnest, akkor feltételezed, hogy az egyik lap az egyik, a másik lap a másik pólus, de valójában lehet, hogy ezek valahogy szögben állnak.
"Nem polarizálta át a neo a ferro-t."
Mármint permanensen nem.
De amíg össze voltak kötve, addig simán megtehette.
Amúgy iránytűvel le tudod ellenőrizni.
Írtam, hogy szétszedés után!
Egyébként egyértelmű, hogy a kísérletnél (5mm-nél kisebb távolságnál) valami történt. Na azt kérdezem, hogy mi?
Segítek értelmezni a #4-est:
"Mármint permanensen nem.
De amíg össze voltak kötve, addig simán megtehette. "
Azaz ÁTMENETILEG megfordította a gyengébb mágnes polaritását. Ezért lehetne minden normális a szétszedés után.
Egyébként én is erre tippelek.
"Egyébként egyértelmű, hogy a kísérletnél (5mm-nél kisebb távolságnál) valami történt. Na azt kérdezem, hogy mi?"
Ezt írtam le. Mi nem tiszta?
Igen, a maradó mágnesessé tétel egy ilyen összedugásnál több kell, hogy legyen. Éppen ezért valószínűleg csupán ideiglenes polarizálást sikerült elérni, az eredetivel ellentéteset, de ez nem maradt meg, csak a nagyobb erőtér hatása alatt.
Valamennyit azért biztosan rontott az acélmágnes permanens térerején, gondolom elég pontos méréssel kimutatható lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!