Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogyan keletkezett a világűr?...

Hogyan keletkezett a világűr? Tényleg a keletkezésekor keletkezett az idő és a tér is?

Figyelt kérdés
Úgy hallottam, hogy a világűr keletkezésével, azaz az ősrobbanással keletkezett az a tér és idő, amiben élünk. Azaz előtte sem tér, sem idő nem volt. Ha tévedek, javítsatok ki. Azt is hallottam, hogy teljesen üres nem lehet semmi. mert mindenhol jelennek meg részecskék, teljesen véletlenszerűen. Tehát a "semmi", mégsem csupán "semmi", hanem eltűnő és megjelenő részecskék, esetleg részecskepárok végtelen mennyisége (jó, nem végtelen, csak nagyon-nagyon sok). Tehát a mi világunkban, azaz inkább világegyetemünkben, amikor teljes vákuum lenne, és elméletileg egy részecske sem lenne ott, akkor sem lenne üres az a térrész. Hiszen rengeteg részecske jelenne meg. Sőt, még egy-egy molekulán belüli elméletileg üres tér sem üres, hiszen ott is jelennek meg részecskék. Oké, de ez a mi világunkban van. Ahol van egy nagyon fontos dolog: A tér! Így hát, ha van tér, akkor van "hely", ahol megjelenhetnek a részecskék. És ha nincs benne egy atom sem, és egy elektron sem, és egy foton sem, azaz látszólag üresnek tűnik, és látszólag teljes vákuumnak tűnik, akkor sem üres, mert tele van meg-meg jelenő és eltűnő részecskékkel. De ahol nincs tér, azaz, ahol nincs hely, hogy bármi is megjelenjen, ott hogyan jelenhet meg valami? Hiszen ahol nincs tér, az nem létezik. Ha van egymástól 10 centire egy-egy tárgy, és azt mondom, hogy a közötte lévő 100 méteren áll egy ember, akkor azt mondom, hogy lehet, csak éppen a száz méter nincs ott a 10 centi között. Nulla a kiterjedése, ergo az abban lévő tárgyak minimum, hogy egyazon pontban kell hogy legyenek, egymásban, minden egymásban, azonkívül a sűrűség végtelen, hiszen nullában tömörül minden, továbbmenve pedig ne felejtsük,hogy nem végtelenül kicsi dologról van szó, hanem konkrétan nem létező, "nulla" dologról. Nem létező, azaz térrel és idővel nem rendelkező helyen nem tudnak megjelenni részecskék. Ugyancsak, ha tér lenne is, ha nincs idő, akkor megint csak nem tud megjelenni és eltűnni egy részecske, hiszen a részecske megjelenése és eltűnése időhöz kötött, idő telik el, ami meg egyszerűen nincs. Tehát semmilyen folyamat idő nélkül nem is játszódhat le. Ez esetben, ha tényleg nem volt sem idő, sem tér, az ősrobbanás előtt, akkor ott részecskék sem jelenhettek meg. Illetve lehet, hogy tényleg nem volt semmi, azaz még tér sem volt és idő sem, de akkor meg a semmi közepén (a nemlétező semmiben, hiszen nem az üres térről beszélünk, hanem a még annál is kevesebbről, ahol még tér és idő sincs), ebben a semmiben, hogyan keletkezhetett trilliárd * trilliárd * trilliárd tonna anyag, és vele együtt fénysebességnél, sőt, annál is gyorsabban táguló tér, és adott fizikai törvényszerűségek, amelyek megszabják annak a működését, ami előtte még nem is létezett?
2017. jún. 17. 10:55
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

"a legközelebbi galaxis majdnem akkora, mint a legközelebbi csillag (a Nap)"

szabad szemmel, ez kimaradt.

2017. jún. 19. 01:14
 12/19 anonim ***** válasza:

Kérdező, egyben biztos lehetsz: NEM te fogod ezeket megfejteni a foteledből.

Még egyben szintén biztos lehetsz: ha ilyeneket írsz ide, hogy "így biztos kellett teremtő", akkor elég sokan fognak itt nagyon butának nézni téged.

Ugyanis amit írtál ezzel kapcsolatban, az már nem az ősrobbanás okairól szól, hanem a folyamatáról, és azt már ismerjük. Ott már nincs teremtő.

Tényleg: miért nem mész ezzel át a vallás fórumra?

2017. jún. 19. 01:22
 13/19 A kérdező kommentje:

"Ugyanis amit írtál ezzel kapcsolatban, az már nem az ősrobbanás okairól szól, hanem a folyamatáról, és azt már ismerjük."

Én az ősrobbanás okára vagyok kíváncsi, és úgy tudom azokat is részleteztem. Sajnálom, ha valahol véletlenül az immár bekövetkezett ősrobbanás folyamatába térek bele. De úgy gondolom jogosan térek rá az ősrobbanás folyamatára, amikor kijelentem lehetségesnek, hogy egy világegyetem van, egy téridő, és abban történnek ősrobbanások, akár végtelen sok.

2017. jún. 19. 01:30
 14/19 anonim ***** válasza:

Igen, mindez lehetséges. Mondom, hogy nézd meg Dávid Gyulát - nagyon érdekes, bár igen hosszú.

De amikor elkezded taglalni, hogy a világnak látszólag a Föld a középpontja - na, az már nem ősrobbanás. Ezt a jelenséget már ismerjük, és ez azt jelenti, hogy a világ mindenütt EGYFORMÁN tágul. A Föld pedig NEM a középpontja.

2017. jún. 19. 01:34
 15/19 anonim ***** válasza:

A tudomány ismer határértékeket, pl. az atombomba felrobbanása is ilyen lehet A termonukleáris robbanás lényegében magától következik be a kritikus tömeg hatására. Az ősrobbanás talán így következett be, ahogy írtad, egy gigászi tömegű fekete lyukból.

A tér-idő elméletet én így képzelem el:

Amikor az atomokat felfedezték, úgy emlékszem Laplace - nak volt egy olyan gondolata, hogy kicsiben is az játszódik le, mint nagyban, vagyis az atommag a Nap szerepét, az elektronok a bolygókét játssza. Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz, de in theorotice most mégis fogadjuk el.

Ha a világegyetemben történik egy nóva, vagy szupernóva robbanás, akkor ott létrejön egy mini világegyetem e szerint, ahol új anyagok keletkeznek. a robbanás előtt az anyag viszonylag kis területen zsúfolódik össze és maga a robbanás is lényegében magától következik be.

A tér-idő fogalma így érthetővé válik és a kialakuló mini világegyetem kora, mérete és állapota hasonlítható a mi világunkhoz azzal együtt, ha azokon az elektronbolygókon léteznek értelmes lények, akiknél egy év az elektron egy fordulatának felel meg, aligha tudnak bármit is érzékelni a saját világegyetemükön kívül.

Ezzel lényekében azt akarom mondani, hogy a valódi Univerzum sokkal, de sokkal nagyobb, a mi világegyetemünk ennek csak parányi része, de mi azt soha nem fogjuk tudni érzékelni.

Maga a világ kialakulása persze így sem lett meghatározva, megértve, csak eltolva egy nagyobb dimenzióba, egy sokkal nagyobb tér-időbe.

2017. jún. 21. 03:19
 16/19 anonim ***** válasza:
#15: a megértéshez ez jó példa, de azért tudni kell, hogy messze nem így történnek a dolgok.
2017. jún. 21. 08:43
 17/19 anonim ***** válasza:
Persze, írtam is, de talán így érthetőbb ezen a szupernóvás példán.
2017. jún. 21. 08:51
 18/19 anonim ***** válasza:
Illetve nem állítom, hogy pont ez történt, de ez például egy emberi ésszel felfogható verzió
2017. jún. 21. 08:55
 19/19 anonim válasza:

Hogy a tudomány nem tudja az egy dolog, de talán ez

segít végre tisztán látni, a sok orbitális butaságokat.

Az ok magától értetődő:

https://www.youtube.com/watch?v=3ZwhZxmx59k

A leírásba némi pót infó is van!

2019. ápr. 9. 01:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!