Hogyan keletkezett a világűr? Tényleg a keletkezésekor keletkezett az idő és a tér is?
"Az a baj, hogy mindegyik tudományosan kigondolt ötletet is megcáfolták"
Ki és hogyan cáfolta az ősrobbanást?
Ez egy olyan kérdés, amit az ember soha nem fog tudni/rájönni, mert nem olyan egyszerű az egész. Úgy értem, hogy az általunk érzékelt világ nem áll meg a három dimenziónál, hanem ettől (sokkal) több (térbeli) dimenzió van. No de valójában nincs olyan, hogy tér, hanem tér-idő van. Így több idő dimenzió is van.
Mindjárt kifejtem a véleményem.
Ugye úgy tudjuk, vagyis jobban mondva, a tudomány azt állítja, hogy 13 milliárd éve történt az ősrobbanás, akkor keletkezett a tér-idő, ami egyébként azóta is tágul. Szóval elvileg az ősrobbanás még most is tart. Ugye a kérdés az, ami gondolom téged is foglalkoztat, hogy mi volt előtte? Mi volt az ősrobbanás előtt? Illetve, hogy azt mi indította el. Tisztán semmi olyan nem létezik (szerintem). Hiába nem tudunk elképzelni egy tér és idő nélküli világot (így nem feltételezhetjük, hogy nem létezhet) de logikusan belegondolva egyszerűen nem létezhet. Mert tegyük fel, tényleg megtörtént az ősrobbanás. Ez a rengeteg anyag, ami körülvesz, amiből vagyunk az ősrobbanással keletkezett (a tér-idővel együtt). De a gond az, hogy ennek a sok anyagnak valahonnan indulnia kellett. Az ősrobbanás előtt akkor is kellett valami "időnek" lennie ahoz, felgyülemleni a kellő anyagmennyiségnek, hogy elég legyen egy Univerzum kialakításához. Tehát végülis valamilyen időnek akkor kellett lennie, de nem az általunk érzékelt tér idő és valóság. Feltételezzük, több dimenzió van, így egy másik dimenzióban lehetett annyi idő (és hely, és anyag) hogy a mi világunk kialakuljon. Több tudományos álláspont is állítja, hogy nem három dimenzió van. Valamint ott a multiverzum elmélete. Az ősrobbanás meg a saját univerzumunk keletkezését magyarázza, nem az egész multiverzumét. Így egy másik dimenzióban kialakulhatott annyi anyag, hogy a mi valóságunk kialakuljon. Tehát az egyik elméletem az, hogy egy másik dimenzióban, ami korábban jött létre, abban keletkezett az ősrobbanás (a sok anyagtól). De mivel abban a világban már volt egy világegyetem, ezért abban nem keletkezhet új, tehát nyílt egy másik párhuzamos világ, és ott keletkezett az ősrobbanás.
A másik elméletem/véleményem az, hogy valójában nem is volt ősrobbanás. Soha nem volt kezdet, a tér-idő egy olyan húr, ami önmagában végződik. Ha a Földön elindulsz egyenesen, bármi féle irányváltás nélkül mész, előbb-utóbb visszajössz oda, ahonnan elindultál. A térben (és időben) elindulsz "egyenesen" vissza fogsz jutni, oda, ahonnan elindultál. Tehát, ha az idő önmagából indul és végződik, akkor soha nem is "született" meg, mert nem volt rá szügség. Ezzel csak az a gond, hogy a világegyetem most is tágul. Ha visszafele "nézzük" akkor mind egy pontba mutat, ezért is feltételezik, hogy volt ősrobbanás.
De ettől függetlenül, ha összekapcsolom a két elméletem, azt kapom, hogy egy magasabb (tér és időbeli) dimenzióból "indult" az ősrobbanás, ami létrehozta a mi világunkat. A magasabb dimenziók meg húrok, amik önmagukból imdulnak és végződnek, így a saját maguk létezéséhez nem kellett másik ősrobbanás.
De ezt soha senki nem fogja érteni, még akkor sem, ha igaz amit írtam, mert három dimenziós lények vagyunk. Nem tudjuk elképzelni. Előre fele nem vagyunk kompatibilisek, csak visszafele. A 2D-t pl jól átlátjuk, és bele tudjuk magunkat képzelni. Ha 2D-s lények lennénk, nem tudnánk a 3D létezéséről és nem tudnánk elképzelni, ha feltételeznénk, hogy létezik.
.
Még mielőtt valaki lehurrog, ez a saját véleményem. Nem tudományos tényeket írtam.
Mivel ezek a dolgok csak elmélet, így jogom van nekem mindenféle tudományos álláspont mellett a sajátomat formálni.
"már az ősrobbanás előtt is volt tér és idő? Vagy az egy egészen más idő volt, itt meg nálunk , a mi világegyetemünkben megint más az idő? Vagy, ahol a világegyetemünk keletkezett, ott mások voltak a törvényszerűségek? Vagy nem volt semmi, még üres tér sem, még a tökéletes vákuum sem, csak maga volt a tökéletes semmi, és abban csak úgy spontán tér és idő jelent meg, hatalmas mennyiségű anyaggal, és adott tulajdonságokkal?"
Igen, kérdező, ezekből valamelyik lehetett.
Sajnos egyelőre MÉG nem tudjuk megmondani, hogy melyik volt.
Dávid Gyula előadásait nézd meg a mcse-n, ott beszél ezekről - de sajnos ezek egyelőre csak ötletek, és még jó ideig azok is maradnak.
Mindenesetre fölvet jó pár érdekes dolgot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!