Már tudom mi a forgatónyomaték, de lehet-e különbség a kettő között?
Képzeljünk el egy csigát pl: liftfelvonó csigája.
A csiga tengelyéből kijön egy kar aminek a végét a csiga kerületével megedjező ívben lehet forgatni. A végére akasztunk egy 5 kg súlyt. Ez lesz vízszintesen jobb oldalon. Vízszintesen bal oldalon pedig magán a csigán úgy értem a keréken (a kerék kerületén) lesz egy akasztó és egy 5 kg súlyt akasztunk rá. A csiga marad egyensúlyba vagy elmozdul valamelyik irányba? Amit olvastam a forgatónyomatékról azok szerint marad vízszintes de nem tudom elképzelni hogy ne balra mozdulna el. Szerinted?
Rajzold fel az erőkarokat.
Mivel a súlyok egyformák, a hosszabb erőkar fog elmozdítani.
Ezt inkább rajzold le, mert nem igazán lehet érteni.
Ha a kar és a csiga külön mozog, akkor természetesen nem maradnak vízszintesek.
Úgy képzeld el mint ahogyan mérleghinta esetében is történik. Két ugyanakkora tömegű ember ül egyforma távolságra a forgástengelytől . Nem okoznak forgatónyomatékot a hintán.
Külön-külön mindkét karon kialakul a megfelelő mértékű forgatónyomaték (erő szorozva erőkarral) de mivel egyformák ezért az eredő erő nulla.
Kérdező, a csiga elfordul, ha a rá ható forgatónyomatékok előjeles összege nulla. De összeadni csak olyan forgatónyomatékokat szabad, amelyek ugyanarra a testre hatnak. A karról nekem nem derül ki, hogy a csigával milyen kapcsolatban van.
A nyomatékot egyébként mindig úgy kell kiszámítani, hogy az erőt az erő hatásvonalának és a forgástengelynek a távolságával kell összeszorozni. Vagyis teljesen mindegy, hogy az erő valamilyen karon vagy bármin keresztül hat ugyanarra a merev testre, a távolság a lényeg, a többi nem számít. Mondj valami pontosabbat a példahelyzetről, vagy mutass egy vázlatot.
Kiitos, ez nem pontos. A mérleghintán az erők eredője a két ember súlyának összege, nem nulla. Nulla a forgatónyomatékok összege lesz, mert az eredő erő hatásvonala átmegy a tengelyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!