Hol a föld görbülete?
Legtávolabbi tájkép világrekord:
Wikipédia szerint a legtávolabbi hegy magassága 2826 méter.
Föld görbületi táblázat:
A táblázat szerint ~18 kilóméteres görbületnek kell lennie ilyen távolságból.
Mi lehet a magyarázat a jelenségre?
Kamu világrekord?
De a hegy csak 2826 méter.
A görbületi számítások alapján pedig 5 kilométer a görbület, tehát a horizont alatt kéne lennie a hegynek több mint 2 kilométerrel.
Ahonnan nézed, milyen magas?
A kettőnek együtt kell lennie 5 km-nek.
Dirket nem értitek amit írtam?
Olvassátok vissza a 4. válaszolót.
#3 képlete szerint 936 m hiányzik a láthatósághoz.
Meg kéne nézni, hogy a két hegycsúcs közti terület nem megy-e az elméleti gömbfelület alá, mert a képlet tökéletes gömbből számol.
Visszaolvastam. Szerintem erre gondol, bár a délibáb nem egészen szerencsés megnevezése a dolognak.
De egyébként jogos, ilyen távolságnál már komolyan számolni kell ezzel is.
"Wikipédia szerint a legtávolabbi hegy magassága 2826 méter"
És nem lehet, hogy annak csak a csúcsa látszik a képen? Vagy ha a felhők nem lennének, akkor is mondjuk a fele? (Főleg ha nem egy másik hegyről készül volna a kép.)
Utolsó:
470 kilométerről beszélünk.
Ilyen távolságnál már számolni kell a föld görbületével.
Erről szól az egész kérdés.
Kérlek ne offolj.
Elvileg egy 4100 m magas hegy látszik 440 km-ről. Ha a hegy magasságát figyelembe vesszük (ahonnan a kép készült), akkor a táblázat alapján olyan, mintha kb. 150km-rel közelebbről, ~300 km-ről fotóznánk tengerszinten. Az is kb. 7 km-es esést jelent 300 km-en.
Valamit elrontottam, de nem tudom mit...
Azt jó lenne tudni, azon a részen a geoid mennyire tér el a gömbfelülettől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!