Mi az a magasság ahonnan már látszik a Föld görbülete?
Figyelt kérdés
2011. aug. 9. 10:54
1/12 anonim válasza:
Elvileg szemmagasság, esetleg árbóckosár magasság. Ott már elég feltűnő, hogy a közeledő hajónak először mindig csak a tetejét látod
2/12 anonim válasza:
1 kmként 8 centit görbül a Föld, elvileg lehetne szemmel látni.
3/12 anonim válasza:
Ha egy olyan embert veszünk alapul, aki mondjuk nem tudja a Föld alakját, és arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi az a magasság, ahol ez már szembetűnő, akkor azt mondom, ez a magasság kb 25-30km.
Persze eléggé valószínűtlen, hogy valaki ne tudná a gömb alakot, és akár logikával is rá lehetne jönni, hiszen kör alakú horizont a gömb felszínének sajátossága. A jó szemű megfigyelő meg valóban kiszúrhatja hogy a hajó kéménye, árbóca már látszik, amikor a hajó még akár a horizont mögött van. De ezeket én nem nevezném érzékelésnek.
4/12 anonim válasza:
Nem kell hozzá nagy magasságba menni, elég annyi, hogy előtted minden üres legyen. Sivatagokban pl egész szépen látni a görbületet.
5/12 anonim válasza:
Teljesen sík terepen a látóhatár széle annak a gömbsüvegnek a kerülete, amelynek a közepén állsz. Nem azért nem látsz messzebb, mert túl távol van, hanem a felszín görbülete miatt.
6/12 anonim válasza:
Egyszer megnézném hogy néz ki egy teljesen lapos világ egy sík része.
7/12 A kérdező kommentje:
úgy értettem amikor már a horizont szélei lefelé görbülnek
2011. aug. 9. 16:18
8/12 anonim válasza:
A horizont szélei MINDIG lefelé görbülnek. Ha sík, akadálymentes terepen állsz, akkor egy KÖRT látsz magad körül, azaz akármerre nézel, az lefele fog görbülni.
9/12 A kérdező kommentje:
igen én is tudom hogy lefelé görbülnek de az csak egy bizonyos magasságból szemmel látható
2011. aug. 9. 16:43
10/12 A kérdező kommentje:
ha a földön állva is szemmel látható lenne akkor nem hitték volna régen hogy a Föld korong alakú
2011. aug. 9. 16:44
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!