Tegyük fel, hogy lebegek mondjuk 1 méterrel a föld
felett. Lehet, hogy "kifordul" alólam a Föld?
De amúgy nem abszolút hülyeség, a görögök is gondolkodtak ilyenekben, ez is egy értelmes model egy bizonyos szint alatt.
2010. máj. 17. 19:27
32/41 A kérdező kommentje:
Még egy "bugyuta kérdés",és elfogadom a nálamnál jobban hozzáértők tényeit.Tehát,ha eldobok egy labdát akkor annak van sebessége,ha semmi nem hatna rá,akkor addig abba az irányba menne,amíg vmi ki nem billentené az egyensúlyából.De hat rá a gravitációs erő,ami a Föld közepe felé húzza.Tehát ilyen értelemben miután eldobtam,és még nem ért le a földre,addig sztem kell lennie egy olyan periódusnak,amikor csökken a sebessége.Ha ez a feltételezés igaz,akkor a vonaton való felugráskor is hat rám a gravitációs erő,így valamennyire lassít,meg mondjuk a levegő,ha a tetején ugrálok.Ez is hülyeség?Ez az utolsó,ami még érdekelne.
Nem hülyeség, tényleg lassítana a gravitációs erő... De szerintem ez elhanyagolható, hogy mennyit...
(amúgy gratulálok, erre eddig senki sem gondolt :D)
A labda szerintem gyorsul, ha eldobod... :P Bár attól függ, hogy merre dobod...
2010. máj. 17. 20:21
34/41 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat Mindenkinek!
Ezt a kérdést már én is fel akartam tenni. Az én verzióm az, hogy fogunk egy jó hosszú láncot, vagy lehet mondjuk rúd is, aminek nagyon hosszú része nyúlik ki az űrbe, mondjuk kinyúlik a Föld gravitációs mezejéből, és ott van, a másik vége meg a Földön lenne. Erre fel lehetne ugrani nem? Már úgy értem, hogy a Föld elfordulna alatta. Mert a rúd maga nem mozogna, hiszen az űrben van a vége, ahol viszont már semmi nem hat rá. Nem?
2010. máj. 18. 16:05
"fogunk egy jó hosszú láncot, vagy lehet mondjuk rúd is, aminek nagyon hosszú része nyúlik ki az űrbe, mondjuk kinyúlik a Föld gravitációs mezejéből"
Fölhívnám a figyelmed, hogy a Föld gravitációs mezeje a világűr végéig tart.
Tehát milyen hosszú láncot is gondoltál?
Viszont a gondolatod nem teljesen butaság: ha veszünk egy olyan testet, amelyik 36e km-nél magasabban van az Egyenlítő fölött, viszont naponta megkerüli a Földet - ahhoz tényleg kell valami (mondjuk egy lánc), különben kirepül. Vannak ilyen tervek - a gond az, hogy olyan erős anyag ma nem létezik, amelyik kb. 50e km hosszúságban elbírná a saját súlyát. Még csak közelítőleg sem, szóval ezt még holnap sem fogják megoldani.
2010. máj. 18. 16:22
Csak azt nem tudom, mi akadályozná meg a láncot, hogy leessen a földre? Magától repülni nem fog az biztos... Vagyis nem fog kedve szerint ellenállni a gravitációnak... Esetleg ha nagy része a Hold körül lenne, vagy pedig a Holdba belefúrva... :D
2010. máj. 18. 20:41
A keringés annál lassabb, minél magasabban vagyunk, már szögsebességre. Tehát ha ugyanazt a szögsebességet produkálja 50e km magasan, mint a Föld, akkor igen nagy centrifugális erő hat rá (igen, az létezik, ne okoskodj), tehát kirepülne az űrbe -> feszes a lánc.
2010. máj. 18. 21:06
39/41 anonim válasza:
Engem egyedül az érdekel, hogy ez hogy jutott eszedbe? :O
Túl sok a szabadidőd ;)
2010. máj. 24. 12:30
Utolsó: lehet:D
Hogy mi tartja ott a láncot? Hát a súlytalanság!!!
2010. máj. 24. 13:27
Kapcsolódó kérdések: