Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Marketing, titokban már itt...

Marketing, titokban már itt tartana?

Figyelt kérdés

Igazából nem tudtam, hová írjam ezt a kérdést, fingom nincs, hogy valóban ide illik e, de talán igen...

Mostanában nagy multiknál New Yorkban megfigyeltem, sokszor előfordul, hogy 1-1 termék amit előtte életemben nem láttam, de nagyon megtetszik valami kütyü best buyban, vagy egy kabát egy nagyobb ruhakereskedésben...

És komolyan előtte soha nem láttam, nem kerestem mégcsak hasonlóra sem, és itt gyk-zás közben a google hírdetés pont azt a terméket tolja az arcomba...

Ez véletlen egybeesés, vagy már tényleg itt tarthat a megfigyelésünk?

2017. febr. 10. 08:28
1 2 3
 11/29 Wadmalac ***** válasza:
2017. febr. 10. 12:30
 12/29 anonim ***** válasza:

Az már elég régi információ, hogy a katonai és hírszerzési műholdak képesek követni az embereket és lehet látni bizonyos mértékig az egész bolygót, ha a megfelelő helyre lát rá műhold. Viszont a felbontásuk rendkívül részletes, bizonyos források szerint azt kell elképzelni, hogyha valakinek a műhold rálát az órájára, akkor a számlapot elég élesen ki tudja venni ahhoz, hogy megmondja mennyi az idő.

Ezek a hírek kb. a 2000 évek környékén terjedtek, és az ismert polgári technológia meg a katonai technológiák között átlagban 10-15 év az eltérés, mire egyáltalán a nagyközönség hall a termékről (a légierő már a nyolcvanas évek végén gps vezérlésű rakétákat és bombákat használt). Úgyhogy egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy ma már műholddal lehet követni, hogy hol vagy illetve a telefonod gps-t lehet követni függetlenül attól, hogy te ezt engedélyezed-e vagy sem. Persze a marketingeseknek nem biztos, hogy ez az eszközpark a rendelkezésére áll, mindenesetre én nem lepődnék meg. Ha pedig nem, akkor a különböző hárombetűsöktől meg is kaphatnak ilyen-olyan adatokat.

2017. febr. 10. 14:48
 13/29 A kérdező kommentje:
A mindenki szálljon át másik autóba sms-t is csak az autópályák bizonyos körzetében lévők kapták meg... szóval szerintem itt USA ban menő boltoknak simán meg lehet komolyabb technológiája is ami lokálisan tudja érzékelni ki van ott.
2017. febr. 10. 15:00
 14/29 Wadmalac ***** válasza:

"egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy ma már műholddal lehet követni, hogy hol vagy illetve a telefonod gps-t lehet követni függetlenül attól, hogy te ezt engedélyezed-e vagy sem"

Lehet, de fű-fa-virág engedélyezi.

Amint FB alatt, fotózásnál bekapcsolod a helyadat engedélyt, az egész világ látja, hol vagy. Közvetve vagy közvetlenül.

Tecsóba is szívfájdalom nélkül bemész a kamerák alá.

Evvan.

2017. febr. 10. 15:02
 15/29 anonim ***** válasza:
Ugye most komoly nem tartjátok komolyan, hogy egyesével figyelik az embereket műholdakkal és kamerákkal a boltokban azért, hogy betudják ajánlani azt a kabátot reklámként a weben, amit élőben is láttál?! Mert konkrétan ti erről beszéltetek. Ha fel is tételezzük, hogy technológiailag kivitelezhető szerintetek tényleg megérné anyagilag? A netes reklámokat a netes böngészésed alapján állítják össze, nem a gondolataid alapján... hogy lehetne azt már kivitelezni, hogy kitalálják, hogy éppen tetszik egy kabát vagy fáj a térded, ha nem hagysz róla nyomot az interneten?! Tartom magam a korábbi kommentemhez, a válasz ott van az 1. hozzászólásban.
2017. febr. 10. 20:48
 16/29 anonim ***** válasza:
Az első mondatom kicsit félresikerült, ezt történik, ha ellenőrzés nélkül átírod utólag. :D
2017. febr. 10. 20:49
 17/29 Vree ***** válasza:

Ez egyáltalán nem irreális. Ha valaki sokat van a neten és sok digitális eszközzel rendelkezik (telefon, tablet, Facebook-Microsoft-stb. fiók), ezek sokszor kéretlenül és pofátlanul is "az igényeidre igazítanak" sok mindent, amivel együtt jár, hogy folyamatosan megfigyelnek (úgymond, a nagyobb kényelmed érdekében).

Mi családunkban olyan volt, hogy nyaralni készültünk, és MÁR tudta a telefon, hogy hol fogunk éjszakázni melyik nap és ajánlotta az útvonalakat stb., úgy hogy egyetlen lekövethető "nyom" volt, az utazási irodánál a helyfoglalásunk (nem digitálisan és nem azon a készüléken). Hogy mit-mivel kapcsolt össze, hogy magabiztosan ki tudja jelenteni, hogy ettől eddig itt és itt leszünk, csak az ég tudja. Tenni igazából nem tudsz ellene azon kívül, hogy semmilyen eszközt nem használsz (persze attól még feltehetőleg ugyanúgy nyilvántartásban van az adataidból, ami hozzáférhető).

2017. febr. 10. 21:11
 18/29 TappancsMancs ***** válasza:

15#

"Ugye most komoly nem tartjátok komolyan, hogy egyesével figyelik az embereket műholdakkal és kamerákkal "

Az ilyenek nem egyenkénti megfigyelések, hanem számítógépes rendszereken fut. Mint ahogy a mobilszolgáltatók sem egyenként kapcsolják a hívásokat.

2017. febr. 10. 21:17
 19/29 Vree ***** válasza:

Ja és az egészen biztos, hogy a GPS adataidat nyilvántartják és rengeteg "csoda" ennek tudható be. Miért ne? Itt járkál millió ember gyakorlatilag egy magukra akasztott nyomkövetővel (hogy az konkrétan mellesleg okostelefon is az mindegy). Naná, hogy ez egy értékes adat, amit adnak-vesznek-vizsgálnak. A "Villanások" ugrik be, ahol azt vizsgálták (szintén digitális készülékek által), hogy az emberek többsége kiszámítható napi útvonalat jár be. Innen már csak egy lépés, hogy a telefon rögtön szóljon neked (akarod-e vagy sem), hogy "haver, a zöldségbolt mellett állsz, akkor innen csak egy köpés a ruhaüzlet, ahová járni szoktál, nem érdekel egy ilyen-és-ilyen akció?"

Naná, hogy a cégeknek óriási üzlet a személyre szabott reklám és óriási érték az ilyen személyedről szóló információ, aminek az adásvétele lehet hogy nem szép, de nem illegális. Az "őskori" vonalas telefon szolgáltatói ugyanúgy eladták az adataidat (mit gondolsz, hogyan talált meg az a sok telemarketinges?), ez ugyanaz, csak modernebb változat.

2017. febr. 10. 21:21
 20/29 Vree ***** válasza:

#15 ja, csak az 1es válaszod sajna nem jó, Wadmalac adta meg az első jó feleletet. Így benyomásra kicsit naív vagy. :D Mert ez nem paranoia a részünkről hanem napi szintű tapasztalat.

És bizony én is dolgoztam telemarketingesnél, ahol adták a különböző hívandó listákat (akik valamit vásároltak, akik X díjcsomaggal rendelkeznek, akik X vallásúak stb.) amiken az ember néha csak pislogott, hogy ezt az infót hogy' a francba szerezték meg legálisan...

2017. febr. 10. 21:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!