Mekkora az áramlási sebessége aviznek egy 350es csőben ami 50m hosszú és a viz magassága acsőfölött 0.6m?
A számítás elvégzéséhez szerencsés lenne ábrát adni és adatokat.
Amit minden adat nélkül el lehet mondani és minden gépész tudja séróból:
nyitott tartály alján szabad kifolyás sebessége v=gyök(g*h), ahol g a nehézségi gyorsulás 9.81 m/s2
h- a kifolyás és a szabad felszin közt a vízoszlop magassága.
A kifolyást áramlási veszteségmentesnek tekintjük.
Szerintem az gyök(2*g*h), mert helyzeti energia alakul mozgási energiává:
m*g*h = 1/2m*v^2
ami rendezve: v=gyök(2gh)
pontosa, igaza van Vortexnek!
Helyesen V=gyök(2*g*h)
Fejből ment, és most fáj a fejem, sajnálom!
Nem gondolom, hogy a gyakorlatban ez jó eredményt adna, mert
1) aligha lehet veszteség-mentességgel számolni egy 50m hosszú cső esetén ilyen kis nyomásnál
2) a 350mm elég jelentős a 0.6m-hez képest, tehát más sebesség jön ki a cső aljára, tetejére
Az elméleti kb. 4m/s esetén a nyomás-veszteség többre jönne ki, mint a kiindulási nyomás. (Talán a fele, vagy kevesebb.)
Közzé teszem a privát üzenetedet, mert hátha más is tud segíteni!
"Köszönöm a válaszát! Nem értek ezekhez a számításokhoz. Azt szeretném megtudni hogy én a kistavat töltöm egy 1000m3/ó szivattyuval és el-e győz folyni ezen a csövön? Mert ilyet tudok beszerezni olcsón."
Szerintem nem, de ...
Kb. 80 cm víz nyomása ~ 8000 Pa nyomás van, kb. 2.9 m/s vízsebesség kell, ennek csősúrlódási vesztesége 9000 Pa lenne λ=0.015 közepes csősúrlódási tényezővel számolva.
De ha pl. λ=0.01 (nagyon sima cső, nincs szerelvény veszteség, optimális a beömlő nyílás, stb.), ÉS az 1000m3/ó csak névleges, valójában 10-20%-kal kevesebb, ÉS +10...20 cm-rel magasabb vízállás is megengedett ... akkor talán.
SZERINTEM.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!