Miért kell az atomoknak a kovalens kötés?
mi értelme ennek,ezzel mit fejezünk ki?mert nem értem a lényegét, nemtom mire jó a kovalens kötés meg a többi:S
vki elmagyarázhatná magyarul,nem ilyen wikipediás dolgokkal mer azzal nem mindig értem:) egyáltalán mért kell kötni az atomokat?:S
Nem 'kell' ez a kötés senkinek. Senki sem vágyik rá, vagy ilyesmi... az energiaviszonyokból következik, hogy létezhet.
Kovalens kötés az a fajta, amikor két atom fejenként ugyanannyi elektront ad a kötéshez - és ezek az elektronok közös pályát kapnak az aommmagok között.
Eredetileg ugye at azommag és az elektron vonzza egymást - ezért vannak egymás közelében. Amikor viszont egy másik atom közeledik, akkor az ugye taszítani fogja az előzőt... miért kapcsolódnak akkor mégis össze?
Azért, mert a két atommag ahogy közeledik, egyre jobban taszítja ugyan egymást - csakhogy a közös elektronok, amelyek ugye idáig a saját atommagjuk körül keringtek, most MINDKÉT atommag között lesznek, ezért mindkettőt vonzzák. És ráadásul mivel ez a pálya sokkal nagyobb, mint az előző - ezért az elektronok sokkal több energiát nyernek vele, mint amennyit az atommagok veszítenek a közelség miatt.
Tehát az egész molekula most már alacsonyabb energiaszinten van, mint az előbb a két külön atom. Tehát nem fog szétesni: EZ az energia tartja össze. Sőt, ha szét akarjuk szedni, ahhoz erre az energiára van szükség.
Ooops. Bocsi. Az előző válaszoló vagyok. Amit leírtam az nem a kovalens kötés, hanem az ionos kötés. Szóval, a kovalens kötés lényege a hidrogén a nemesgáz elérése érdekében még egy elektront fel kell vennie. 2 hidrogén atom a találkozik kovalens kötést alkot. Tehát van két hidrogén atom. Ha kapcsolodnak akkor energiafelszabadulás jön létre, kapcsolódnak és kisebb lesz az energiájuk. táblázatban (E=energia)
E H-atom H-atom
. I
. I E csökkenés
. H2 molekula
.
.. . . . .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!