Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A matematika mely részeit...

A matematika mely részeit tanulja az elméleti, és mely részeit a gyakorlati matematikus?

Figyelt kérdés
Mennyire fedik egymást? Melyik a nehezebb? Esetleg aki elvégzett egy gyakorlati matematikus szakot, az utána elvégezhet egy elméletit is?
2016. dec. 14. 00:32
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Jó, így már világos, csak egyszer nekem valaki azt mondta, hogy ugyan azt a szakot nem lehet elvégezni két különböző suliban, hiszen akkor két diplomád lenne ugyanabból a tárgyból. Na mindegy, ezek szerint lehetséges, csak éppen hülyeség.
2016. dec. 15. 01:38
 12/16 anonim ***** válasza:

Gyanítom, még nem világos.

Az egyetemen matematika szakirányon matematikát tanítanak. Nincs tovább. Viszont a matematikának rengeteg ága van, és egyes helyeken később, úgy harmadév környékén lehet specializálódni, ami azt jelenti, hogy bizonyos területeket mélyebben tanítanak, és attól minél távolabb esik egy terület annál kevésbé, esetleg egyáltalán nem. De hangsúlyozom, egy bizonyos szinten túl.

Ezen túl vannak egészen speciális esetek, mint informatika, műszaki matematikus, gazdaságmatematikus, vagy éppen matematika tanári szak, stb. Itt az alapmatematikán túl nyilván a másik szakterülethez feltétlen szükséges matematikai ágakat oktatják mélyebb szinten. Ekkor megteheted, hogy a matematikus szak mellett mondjuk szerzel egy közgazdász matematikus, vagy orvos-matematikus diplomát is.

De ezt általában akkor teszik, ha menet közben pályát váltasz, ilyen területre mész, és valamiért a terület igényli ezt a diplomát is (ami alapjában egy marhaság - nem papír, hanem tudás kell). Különben viszont egyszerűen csak beleássa magát az ember az új területbe, hiszen a képességet megszerezte ehhez. Én tanárként kezdtem, kutatóként folytattam, és informatikus lettem. De csak egy diplomám van, és a kutya se kér másikat.

2016. dec. 15. 15:46
 13/16 A kérdező kommentje:
És kutatóként hold dolgoztál? Melyik városban, melyik cégnél volt erre lehetőséged? Mennyit kerestél vele? (Remélem nem lettek túl személyesek a kérdéseim.)
2016. dec. 15. 17:46
 14/16 anonim válasza:
56%

Az egyik válaszoló jól leírta. Matrmatika BSc-n nincs egetrengető különbség a specializációk között. Elsó 3-4 félév mindenkinek ugyanaz. Utána specializálódsz területen ( van elméleti és alkalmazott matematikus szak is). Bsc-n ne legyenek túl nagy elvárásaid - pl hogy te mindenkepp topológiát akarsz tanulni. Ehhez elég mély algbrai és analizisreli tudás kell, msc előtt valószínűleg hallani sem fogsz még róla.

Senki nem végez alkmat utan elméleti bsc-t. Ha nagyon érdekel, felveheted az elméleti szak tárgyait,nem tiltott.

Gyakran megesik hogy alkmatos megy elméleti msc-re és elméleti bsc-s almat msc-re. E téren nincsenek korlátozások, maximum az elején kell egy kis idő, míg belerázódsz.

Egy végzett elméleti matekos..

2016. dec. 20. 00:13
 15/16 anonim ***** válasza:
52%
Nem a személyességgel van baj, hanem azzal, hogy nincs jelentősége. Kutatóként dolgozni korábban lehetett sok gyárban, sokféle állami és valamely vállalathoz tartozó intézményben, ma azonban ezeket leépítik, mert nincs szükség olyanokra, akik átlátják a dolgokat. Ma csak néhány nagy külföldi tulajdonú és pár független hazai intézményben lehet.
2016. dec. 20. 09:29
 16/16 anonim válasza:
68%

#14 vagyok.

A #15-re reagálva: Az én személyes meglátásom az, hogy matekosként el lehet helyezkedni, csak vedd észre, hogy mi érdekel. Jelenleg főleg pénzügyi matekosként, ún. Data Scientist-ként illetve vérbeli programozóként lehet elhelyezkedni matekos diplomával. A hazai matekoktatás jóformán mindegyik egyetemen erős - a hallottak alapján, viszont pont az msc-re romlik el sok minden, így egy idő után érdemes lehet ráállni az "öntanításra", hiszen látszólag az itthoni egyetemen tanultak és a valóságban elvártak jelentősen elkanyarodnak egymástól - még akkor is, ha valaki "gazdasági" vagy "pénzügyi" specilizációt választ.

Bankoknál és pénzügyi vállalatoknál (pl Morgan Stanley) gyakran van releváns hirdetés, viszont sok multinál vannak folyamatosan lehetőségek - én nekem ez az észrevételem. Ergó piacképes a matekos diploma, de csak feltételesen, ahogy említettem is. Ha csak elvégzed, de mást nem csinálsz mellé, ne várd a sültgalambot, kutyának sem fogsz kelleni..

Állami céghez meg menjen az, akinek két anyja van. :)

2016. dec. 20. 10:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!