Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mekkora erő kell egy, a víz...

Mekkora erő kell egy, a víz alatt levő 40000N súlyú acélgerenda tartásához?

Figyelt kérdés

ρ víz= 1000kg/m3

ρ acél=7800kg/m3

2016. dec. 9. 11:02
1 2 3
 21/28 Mojjo ***** válasza:

@20: nemár ember, ennél te jóval értelmesebb vagy. Ha definiálunk egy fogalmat, akkor egy áltlános definíciót adunk meg, ami pontosan ugyanúgy működik az űrben, a szárazföldön, a tenger fenekén és mindenhol. Érted, definíció. Nem körülményfüggő eseti leírás. Másrészt meg nem azt írtam, hogy csak a nasa honlapján, hanem kb mindenhol. A nasa az egyik nevesített példa volt a kettőből. De ezt te is tudhatnáf, ha elolvasnád, mit írtam.

Amibe pedig én belekötöttem az az, hogy 40k N tartja azt a gerendát mindenképpen, akár esik, akár fúj, akár veszít a súlyából, akár nem. Ugyanis a víz felhajtóereje IS tartja, nem csak az acélsodronyok, vagy akármik. De mivel igen nagy valószínűséggel a tanárt csak az érdekli, hogy az acélsodronyokra mekkora terhelést jelent a gerendánk, láthatjuk, hogy sz@rul fogalmazta meg a kérdést. Wadmalac átfogalmazása pedig nem segített ezen.

Értem én, hogy kifejezetten szeretsz valamiért az én mondandómba belekötni, de azért előtte legalább próbáld értelmezni a leírtakat, mert ez így méltatlan. Ismételten: ennél jóval értelmesebbnek gondolnálak...

2016. dec. 12. 14:08
 22/28 Mojjo ***** válasza:
Arról nem is beszélve, hogy a nasa bőven nem csak az űrben van jelen, és nem csak az űrben uralkodó körülményekkel kell számolniuk... Ez a #20-as totál komolytalanra sikerült most.
2016. dec. 12. 14:12
 23/28 dq ***** válasza:

Lehet hogy a "mekkora erõ kell" részen csúsztunk el egymáshoz képest. A kell szó egyrészt nem jelent semmit (nem lehet kiértékelni a mondatokat amelyekben szerepel), másrészt meg többféleképpen van használva.

Egyébként is hiányos az a mondat. Magunkkal szemben áll fenn a követelés (=súly, iskolai értelemben véve), vagy pedig a világgal szemben várjuk el (ekkor ugye az azonosan 0 erõ a válasz).

- - - - -

Nem hiszem hogy többet írnék neked mint másnak. Pláne hogy beléd kötnék. Helyeseltem egy kommentre úgy, hogy a neveddel hivatkoztam a száma helyett, ahogy a többieket is szoktam. Nem rád helyeseltem vagy kapcsolódott hozzád.

Ezt alaptalannak jelentem ki.

Ha többet írnék neked az nyilván azért lehet (nem tudom hogy így van-e), mert azonos az érdeklõdésünk, vagy eltérõ a szemléletünk, vagy rosszabb válaszokat adsz az átlagnál, vagy eszembe jut a válaszodról valami ami hasznos lehet. (Ezek olyan dolgok, amik implikálhatják. Csak hirtelen felsoroltam párat.)

2016. dec. 12. 14:39
 24/28 Wadmalac ***** válasza:

Lassan eljutunk oda, hogy a feladat szabatos megfogalmazásához fél oldalnyi pontos definíció és szómagyarázat is kellene, mint a banki szerződésekben.

:)

2016. dec. 12. 14:46
 25/28 Mojjo ***** válasza:
@23: oké, elfogadom.
2016. dec. 12. 14:47
 26/28 Wadmalac ***** válasza:

Hm, létezik ám egy olyan belegondolt dolog, hogy "értelemszerűen".

Ami megfogalmazást én leírtam, az érthetően utalt egy egyszerűsített fizikai modellre, ami egy középiskolás feladathoz szükséges, ami nincs szó szerint beleírva, az is értelemszerűen belegondolható és egyértelmű, hogy nem más körülményekről van szó.

Ezen a szinten bármi plusz belekeverni szükségtelen bonyolítás.

2016. dec. 12. 14:59
 27/28 Mojjo ***** válasza:

@26: az értelemszerűen belegondolható (pontosabban "belegobsolandó") dolgokat én annyira nem szeressem... Aztán ha valaki nem gondolja értelemszerűen bele, és rosszabb jegyet kap emiatt, az mennyire fair?

Ráadásul az nem értelemszerű, hogy most arra gondolunk-e, hogy a víz és a láncok együtt mekkora erővel tartják, vagy arra, hogy csupán a láncok egyedül. Szerintem az előbbi konkrétan "értelemszerűbb", de mivel akkor nem lenne mit számolgatni, csak le kéne írni újra a feladatban szereplő számot, így valószínűbb, hogy a tanár az utóbbira gondolt.

De basszus, ez fizikaóra (gondolom), nem pedig pszichológia, gondolatolvasás szakiránnyal. És igen, egy tanárnak kutyakötelessége egyértelműen megfogalmazni a feladatot, belegondolni való részek nélkül. Ez a szakmája, a feladata, ezért kapja a fizetését.

2016. dec. 12. 15:26
 28/28 Wadmalac ***** válasza:

Na ja, de látható, hogy egy sima középiskola alsós feladatnál is mekkora vita születik arról, mi a tökéletes, szabatos megfogalmazás, amit nem lehet FÉLREMAGYARÁZNI.

Tökéletes megoldás nincs.

Eszembe jutott a régi sztori, amikor a BME-n kiadták a vizsgamunkát: tervezzen autóemelőt, ami X tömeget y magasról z magasra tud emelni. A feladat jó kis szilárdságtani méretezést, áttételtervezést, megfelelő szabványos keráruválasztást is tartalmaz. Elvileg.

Csak aztán egy srác beadta a munkát: egy impregnált vászonzsák, ABA-bilinccsel a kipufogóra fogva, zsák kocsi alá bedob, motor beröffent, kövér gáz, a kipufogó felfújja a zsákot, az meg felemeli a kocsit.

Kénytelenek voltak elfogadni.

A következő évben már így jött ki a feladat: tervezzen MECHANIKUS autóemelőt.... :D

Nem olyan egyszerű mindenre gondolni egy kérdésnél. :)

2016. dec. 13. 08:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!