Ha egy távirányítóba, amely kettő elemmel működik, csak egy elemet teszek, illetve a másik foglalatba alufóliát, akkor miért működik a távirányító? Mi a konkrét elv?
Tehát az egyik foglalatba kerül egy ceruzaelem, a másik foglalatba alufólia, amely henger formára van hajtogatva, hogy beleférjen.
Ez a módszer amúgy okozhatja a távirányító, vagy egyéb műszaki tárgy meghibásodását?
Természetesen nem ilyen módszerekkel akarom a napi felest megspórolni, csak érdekel a működési elv.
Kb. úgy képzeld el, mintha 2 lovas fogatba csak 1 lovat fogsz.
LEHET, hogy el bírja vonszolni. Ez a ló erejétől és a fogat felépítésétől függ.
Ja, és a hatása pedig az, hogy sokkal hamarabb használhatatlan lesz.
2 elemmel mondjuk elmegy egy évig, közben leszívja az elemek 90%-át - 1 elemmel pedig 1 hónapig, közben leszívja az elem 10%-át.
De nem megy tovább, mert ahhoz már kicsi a feszültség.
ma 20:11
Ha tudnám, akkor nem lennék itt, hogy a kérdést feltegyem. Működni, működik, hiszen kipróbáltam.
ma 20:30
Hatásromlást olyan téren nem tapasztaltam, hogy csak közelről működne, vagy szenvedne a távirányító. 8-10 méterről is tökéletesen működött. A másik részt pedig lehet, hogy kipróbálom, tehát, hogy új elemmel mennyi időt is bír ki pontosan a távirányító, ha csak egyik foglalatba helyezek elemet. - Persze feltéve, ha nem károsítja a távirányítót.
Nem károsítja.
A fogat sem szenved 1 lóval, csak a ló... de az nagyon, mert nem így tervezték a helyzetet, közel sem optimális.
Kipróbáltad úgy is, hogy nem raktál be alufóliát, csak az 1 elemet?
Illetve a két elem ellentétes irányban fekszik, vagy ugyanúgy?
(Ezek annak az eldöntésére, hogy párhuzamos vagy soros kapcsolás. Párhuzamost távirányítóban még nem láttam, de lehet, hogy újabban van. Ha soros, akkor a kérdés érdekes része az, hogy a 3V-ra tervezett áramkör miért működik 1.5V-on.)
ma 20:49
- Most kipróbáltam, egy elemmel nem működik.
- A két elem ellentétes irányban fekszik, gondolom soros kapcsolás tehát.
Közben kipróbáltam, minielemlámpánál is működik ez a módszer, tehát két elem helyett egy elem + alufólia.
A magyarázat az, hogy fele feszültséggel is működőképes.
Nem túl gyakori az ilyen, de ha van benne egy jó kis kapcsoló üzemű konverter, akkor nem lehetetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!