Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mi, és hogy a legkönnyebb...

Nikolas Kidman kérdése:

Mi, és hogy a legkönnyebb anyag a világon? Avagy, a hidrogén mekkora nyomáson a legkönnyebb?

Figyelt kérdés
gondoltam biciklikerékbe pumppálom, és könnyebb lesz tőle a bicaj

2016. nov. 12. 21:29
1 2
 11/15 2*Sü ***** válasza:
100%

> Igazából nem csak a gumi pumpálnám fel hanem a vázat is

Itt is lehet saccolgatni.

Mennyi üreges cső van egy kerékpárban? Számoljunk 4 méterrel, de ennél szerintem kevesebb van.

Milyen átmérőjűek ezek a csövek? Egy versenbringa esetén max 5 cm-t, annál biztos kevesebb. (Annak a keresztmetszete r²π = (0,025 m)² * π = 0,00196 m²

Ekkor V = 4 m * 0,00196 m² = 0,00784 m³

A csőben lévő levegő tömege (itt ugye 1 bar nyomás van):

m = ρ * V = 1,2 kg/m³ * 0,00784 m³ = 0,00941 kg

Tehát újabb maximum 1 dekát nyernél. A hajad nehezebb ennél.

> a vázat is hidrogénesre készíteném el.

Azt megnézem majd, hogy hogyan fogod az igencsak gyúlékony hidrogénnel töltött csövet lehegeszteni. De nem kell bele hidrogén, a vákuum sokkal könnyebb, a váz meg nem roppanna össze miatta.

> csak azon gondolkoztam hogy ugye vannak azok a fél kilós biciklik, és hogyan lehetne még könnyebbre elkészíteni.

Ilyen módon sehogy.

> A biciklikereket néhány helyen 10barra pumpálják fel.

Ergo akkor a kerékben lévő levegő nem 0,018 kg-ot, hanem 0,06 kg-ot fog nyomni. Még mindig édeskevés. Meg egy néhány kg-os kerékpár esetén a gumi is vékonyabb, azzal is számolni kell. Mondjuk nem 4 cm átmérőjű a gumi, hanem csak 2 cm, máris csak 0,015 kg a benne lévő levegő tömege.

Összességében a vázzal, a 10 bar nyomásra pumpált gumival együtt 2,5 dkg-ot is alig vennél le a bicikli tömegéből. Az kb. egy korty víz tömege.

> Gondolom ha minél több héliumot pumpálok a kerékbe, annál könnyebb lesz.nem?

Hát nem. Mivel anyagot, tömeggel rendelkező anyagot pumpálsz bele, annál nehezebb lesz. Más kérdés a felhajtóerő, de mivel az kizárólag a térfogattól függ, ami nem változott, ezért a felhajtó erő sem lesz nagyobb. (Ellentétben a lufival, ahol a térfogat nő a hélium belefújása során.)

> Mekkora nyomáson a legkönnyebb a hélium?

0 bar nyomáson a legkönnyebb. m = ρV = ρ₁ * p * V

(Ahol ρ₁ az anyag sűrűsége 1 bar nyomáson, és ahol p bárban van megadva.)

> Mikor a legkönnyebb? Ha vákuum van benne?

Igen. De ahogy számolgattuk neked, a különbség minimális. A levegő nem túl nehéz.

2016. nov. 14. 00:46
 12/15 A kérdező kommentje:

Nem kellett volna ennyire szétboncolni amit írtam.

Köszönöm az eszmecserét, viszlát!

2016. nov. 14. 21:49
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

"Igazából nem csak a gumi pumpálnám fel hanem a vázat is hidrogénesre készíteném el."

Shakespeare jut eszembe erről: Sok hűhó semmiért...

2016. nov. 30. 14:03
 14/15 EagleHUN ***** válasza:
100%

Én tovább viszem a kérdésed kérdező.

Ugye abban egyetértünk a váz és gumi H, He töltésével semmit nem érsz.

De tételezzük fel hogy 2 meterológiai ballont kötsz a bicóra egyet elöl egyet hátul. (Lehet 4-is vagy több tök mind1.)

És ezzel sikerül majdnem "kinullázni" a súlyod (a tömeged nem csak a súlyod). //Tömegmegmaradás!//

TFH 1 kg nak megfelelő erővel nehezedsz így a talajra, tehát nem emelkedsz fel, viszont pl jó nagyokat tudnál ugratni még jobban mint a holdon.

Igenám, de ezzel az 1kg földhöz tapadási erővel kellene a 80+10kg tömeged előre hajtani is!

Lássuk be nem menne!

Kipörögne a kerék! //Súrlódás!//

De felkaphat a szél és arréb taszíthat akár oldalirányba is!

De TFH hogy előre visz a szél, és meg akarsz állni.

A 80kg ember + 10kg bicikli meg 40-el száguld és 1kg tapasztja a földhöz.

Satura húzod a féket!

Gyakorlatilag semmi nem történik siklasz tovább.

//Lendületmegmaradás!//

A fizikai törvényei "nem engedik meg" az ilyen "könnyítéseket", nem tudsz büntetlenül könnyíteni a bicikliden.

- Ha nagyon könnyű vagy és a bicód is az pl karbonvázas a kisebb tapadás miatt több az elvesző erő!

- Ha tükör sima felületű gumi kereket teszel fel, kisebb erővel kell hajtani (sokkal kisebbel mint amit He, H töltéssel elérhetnél valaha.)

Viszont nehezebben is állsz meg sokkal nehezebben! Sőt elesel az első kanyarban mert kifarolsz.

Szerintem ne ragozzuk tovább...

Remélem nem haragszol hogy tovább gondoltam az "ötleted".

2016. nov. 30. 20:14
 15/15 A kérdező kommentje:

Osztom a gondolatsorod sakespeare.

nem lehet minben ötletem forradalmi, de legalább megtudtam ezt azt.

köszönöm a válaszokat.

2016. dec. 1. 06:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!