Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Egy darab 100 milliárd fokos...

Egy darab 100 milliárd fokos atom mekkora fényt bocsátana ki? Lehetne látni szabad szemmel? Ha az ember bőréhez érne, akkor megégetné azt?

Figyelt kérdés
Egy ilyen forró atom milyen energiatartalmú fotonokat engedne ki?
2016. nov. 2. 13:57
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
De én semmilyen atom ütközéséről nem beszélek. Nem értem, szerintem nem idevágó ez. Én 100 milliárd fokos atomokról beszélek, ütközés általi felszabadult energia nélkül.
2016. nov. 2. 23:45
 12/23 anonim ***** válasza:
Nem kell ütközés. Egyetlen atom is ugyanekkora kárt okoz, bár az csak egy lyukat vág... de a hatása ugyanez. Ha több atom van, és ezek el is találnak (pl. beleállsz egy ilyen részecskesugárba) - akkor ennyi lyukkal számolj.
2016. nov. 3. 00:14
 13/23 A kérdező kommentje:
De nincs részecskesugár. Ezek a forró atomok egyhelyben állnak. Pl. rá vannak tapadva a szemlencsédre. 1000 db 100 milliárd fokos ólomatom. Akkor mi történne. Hogy adnák át egymásnak a hőt az atomok, egyáltalán mit érezne az ember.
2016. nov. 3. 00:26
 14/23 anonim ***** válasza:

"Ezek a forró atomok egyhelyben állnak."

Na nem, ilyen nincs. Akkor nem forrók.

Egy adott hőmérséklethez adott sebesség tartozik (legfeljebb a molekuláris erők egyben tartják az anyagot, akkor rezgés lesz belőle) - de ilyen hőmérsékleten ez már nem működik, ez az anyag már a fénysebesség közelében megy.

2016. nov. 3. 09:30
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

Van egy régi találós kérdésem a diákjaimnak:

Meg mersz-e fogni egy 600 fokos tárgyat.

Sokféle válasz szokott születni.

A helyes válasz: Mekkorát?

Szemléltetésképpen meg szoktam gyújtani egy gyufaszálat, felfelé fordítva hagyom félig leégni, majd elfújom a lángot. Ekkor szokott maradni egy 2-3 mm magas piros-izzáson lévő rész a gyufaszál végén.

Mutatom, hogy piros-izzás, 600 fok, majd hirtelen a másik kezem mutató és hüvelykujja közé csippentem az izzó részt.

Néhány másodperc múlva szétnyitom az ujjaimat, megnézhetik a diákok, hogy semmiféle égési sérülés nincs a kis koromszennyeződés alatt az ujjaimon. És utána értelmezzük a látottakat.

Az ujjaim tömege, és a néhány milligrammos izzó anyag tömege között olyan mértékű tömegarány különbség van, hogy elvezetődik a hő a bőrömön, mielőtt veszélyes mértékben felhevülne.

Ebben az 2-3 mm3-es izzó fadarabban kb 5*10^17 db atom van! (Az Avogadro szám egy rettenetesen nagy szám!)

Nem egy darab, nem ezer, nem egymilliárd, hanem 5*10^17 db! És egy ekkora mennyiségű atomot tartalmazó izzó anyag nem okoz semmiféle sérülést a bőrön.

Na, ezen hosszadalmas bevezető után nézzük azt az 1 db vagy 1000 darab atomból származó 100 milliárd fokos kvarkokat tartalmazó halmazt. A kvarkok rekombinálódnak, illetve kölcsönhatásba lépnek a környező anyaggal. Mondjuk a hűlés során az ezer atomból minden egyes atom "megsért" ["felperzsel"] egy egymilliárdnyi atomos területet, azaz ezer-milliárd (billió) [10^12] atomból álló terület sérül.

Mikroszkóppal nem látható terület sérülne.

2016. nov. 3. 10:16
 16/23 A kérdező kommentje:
Értem, így már világos. Tehát nem történne semmi égési sérülés. Pont így gondoltam én is. Mármint így próbáltam értelmezni. Az előző válaszoló másképp közelített a dologhoz. Persze mindkettőtöknek köszönöm a válaszokat, az első válaszoló fáradozását is köszönöm, sok nagyon érdekes dolgot mondott! Sokat segítettetek mindketten.
2016. nov. 3. 10:32
 17/23 anonim ***** válasza:

"Mikroszkóppal nem látható terület sérülne."

Ezt mondtam én is, előbb.

Annyi a különbség, hogy ilyen hőmérsékleten az anyag nem marad helyben, hanem átrepül rajtad.

De ettől még mikroszkóppal sem látod a bemeneti nyílást, legfeljebb a szemben.

2016. nov. 3. 11:21
 18/23 A kérdező kommentje:
Akkor az én hibám. Nem tettem hozzá, hogy az atomok átadják egymásnak az energiát. Tehát az atom átadja az energiáját a testünk atomjainak, amitől azok is rezegni kezdenek. Így gondoltam. De mindegy, nincsenek olyan mély ismereteim, hogy ennél jobban el tudjam magyarázni.
2016. nov. 3. 12:00
 19/23 anonim ***** válasza:

Nem adja át, csak ha ütközik.

Akkor viszont nem rezegni kezd, hanem ilyen hatalmas energiánál az is kirepül a testedből. Ebből lesz a lavina, ha az is eltalál valamit - márpedig ennek egyre nagyobb a valószínűsége, ahogy egyre több atom repül.

2016. nov. 3. 12:06
 20/23 A kérdező kommentje:
Talán úgy lett volna a leghelyesebb, ha úgy teszem fel a kérdést, hogy ha 1 millió egymilliárd fokos atom hőenergiája átadódna mondjuk a kisujjunk hegyébe, akkor mekkora kárt okozna. De így meg könnyen kiszámolható, hogy semekkorát.
2016. nov. 3. 13:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!