Egy fűtőszál annál nagyobb teljesítményű, minél nagyobb az ellenállása?
Nem. Ugyanakkora kapocs feszültség mellett annál nagyobb az áram - ezáltal a teljesítmény is, minél kisebb a fűtőszál ellenállása. A teljesítmény egyenlő (és itt ohmos terhelésről van szó!) a feszültség szorozva az átfolyó árammal. (P = U x I) És mint írtam, a kisebb ellenállás - nagyobb áram, azonos fesz. mellett. :)
dellfil
1 rész 3-as feladat. Akkor a b válasz helytelen és az A a jó? Amit a kérdésben linkeltem oldalt az is erről szól.
Amit ott írnak az is hülység? Mondjuk én sem értem. A vezetékek sem melegszenek fel jó esetben mert kicsi az ellenállásuk és emiatt nem keletkezik hő.
Vagy akkor mégiscsak jó a hivatalos A válasz?
A B válasz szerint kell nagynak kell lennie a fűtőszál ellenállásának. De most pont az ellenkezőjét mondtad. Nem B-t akartál mégis mondani? Én nem tudom csak kérdezem.
Dellfil is az A-t mondta de ő meg kis ellenállásról beszélt ami a fűtőszálat illeti...akkor döntsük már el.
A "B" válasz tipikus megtévesztő válasz. :D
A "B" : "...mert azon nagy feszültség esik,..."
Na itt van a kutya eltemetve... :DDD
Ugyanis BÁRMEKKORA ellenállást "kötsz" a 230 V-ra, mindig 230 V feszültség esik rajta, HA a hálózat tisztán feszültséggenerátoros. A gyakorlatban annak tekinthető, lévén NEM fogunk rákötni BÁRMEKKORA címszó alatt nulla ohmos vagy ahhoz közeli ellenállást. Azon az ellenállás értéksávon belül amit ráköthetünk, NEM fog a feszültség lényegében lecsökkenni.
Tehát újra: Ha "kis" ellenállást kötsz a 230V - ra, nagyobb áramot kapsz, mintha "nagy" ellenállást kötöttél volna rá.
(Mint írtam a feszültség nem változott a különböző ellenállások hatására, a fenti megfontolásokból!!!)
Ugyanakkora feszültség mellett a nagyobb áram - nagyobb teljesítmény. Punktum.
dellfil
"A vasaló vezetéke azért nem melegszik fel, mert kicsi az ellenállása, és kicsi feszültség esik rajta, a 230V nagy része a fűtőszálon nagyobb ellenállásán esik, egyúttal a fűtőszál nagyobb ellenállása az, ami használható fogyasztóvá "szelidíti" a vasalót:"
Most akkor mi a péló van? Ellenáll az a szerencsétlen fűtőszál vagy nem?
Megrekedtél a "kicsi" a "nagy" kifejezéseknél, és nem vagy képes túllépni... Bocs, ezt nem sértegetésnek szánom. Azért mondom, mert beragadtál egy hibás "logikai" körbe. :D Gyakran megesik az ilyen mindenkivel.
"De valami köze csak van az ellenálláshoz, akkor miért melegszik fel? És a vezetéken is át kell mennie ugyanannyi teljesítmények akkor az miért nem viselkedik fűtőszálként?"
Azért, mert a fűtőszál, és a vezeték sorosan van kötve, és - mint tudod(!?) - a soros ellenállásokon (a feszültség hatására) ugyanaz az áram folyik, azaz ugyanakkora értékű, ha úgy tetszik ugyanannyi amper!
Na most az áram melegíti a vezetőt, mert az gyakorlatban nincs TÖKÉLETES vezető. De a gyakorlati életben (pl. háztartások) használt áramok a gyakorlati életben használt vezetőket (pl. hálózati kábel, fali csatlakozó, falvezetékek, stb.) csak elenyésző mértékben melegítik. Úgy van méretezve az ELLENÁLLÁSUK. Olyan kicsire, hogy a - például - viszonylag(!) kicsi ellenállású villanykályha fűtőszálánál is jóval kisebb legyen. Ne a falban füstöljön a vezeték, ne a kályha vezetékének szigetelése égjen sisteregve, hanem a fűtőszál izzon pirosan.
Ugyanakkora áram a nagyobb ellenállást jobban melegíti. A nagyobb szó itt a fűtőszál ellenállás értékén van! Ami kicsi... :DDD De JÓVAL NAGYOBB mint a betápláló vezetékeké.
Viszont a villanykályha (úgy 3000W) ellenállásánál jóval nagyobb ellenállású egy hajsütővas (úgy 150W)
Na jó ennyi. Nem tudom jobban leegyszerűsíteni, így is bizonyára a szakik fogják majd a fejüket... :DDD
dellfil
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!