Hogyan lehetne otthon házilag olyan erős "láthatatlan" fényű lézert készíteni ami pár száz méterről is átéget mondjuk egy vastag kartonpapírt is?
És lehetőleg mobil, hordozható berendezésként ez megvalósítható lenne?
Tápellátásával együtt.
Milyen frekvenciát kellene ehhez használni?
Milyen technológiát?
(Ledekből, szilárd vagy gáz halmazállapotú anyag valamilyen gerjesztéséből? Pl villanócsövekkel? Vagy ezek régi módszerek akkor ma hogyan csinálják azokat amiket ma használnak? Laborokban és egyéb helyeken?)
Fontos hogy láthatatlan legyen a sugár, és vágni (égetni) lehessen vele!
Nincs pénzem boltit venni, inkább építenék egyet!
"A CO2 lézerforrások esetében a hullámhossz 10.600 nm, illetve 9300 nm is lehet, míg az Nd: YAG/YVO4 vagy a fiber lézerforrások esetében a hullámhossz 1064 nm, illetve 1062 nm. Az egyes hullámhosszokhoz eltérő bevonattal készült védőszemüvegek biztosítanak megfelelő védelmet."
egyébként a napba ha napfogyatkozáskor belenézel, akkor megvakulsz az UV ártalomtól, mi várható egy UV lézertől?
Azt hiszem, erre gondoltál, csak kisebben.
Esetleg ilyenre gendolsz?
https://www.youtube.com/watch?v=iVrJUbeuG44
Egy ilyennel bele világítasz a töltött felhőkbe, akkor ionizálhatja a levegőt maga körül az UV, főleg ha ennél rövidebb hullámhosszúságú és azzal meghívod magadhoz a villámot vendégségbe. Azzal azért nem nagyon érdemes szórakozni, de egyáltalán ekkora teljesítményű dolgokkal is inkább csak ilyen youtube nézés szinten éri meg szórakozni mert ezek nagyon veszélyes dolgok.
Csak komolyan felkészült kutató intézetekben érdemes ilyen teljesítményekkel foglalkozni, különben hamar érhet bárkit életveszélyes baleset, akár csak a véletlenül valamiről visszaverődő a hatásuktól is!
Köszi a válaszokat ebből már el lehet indulni.
Pl: ezt találtam a TEA laserre. Itt már az építéssel is foglalkozik.
https://www.youtube.com/watch?v=v9sKqGC3t-0
Tisztában vagyok vele hogy veszélyes és védőszemüveg szükséges.
7-es. A hullámhossznak a teljesítményhez valóban nincsen köze ezt vágom. Ugyanúgy vág és perzsel mindkettő ha eléggé koncentrált.
Viszont a gerjesztő "kamra" hosszához van köze.
Így a lekicsinyítés és hordozhatóság szempontjából fontos adat lehet.
13-as erre a villámos dologra már gondoltam régebben, de egész más összefüggésben és felhasználási céllal. Mert az UV és annál rövidebb hullámhosszok mint a röntgen valóban ionizálják a levegőt. Így lézerrel valóban lehet ilyen hatása is.
- Az egyik amin gondolkodtam régebben hogy a villámokat így hasznosítani pl röntgen cső segítségével fölfelé létrehozni egy ion csatornát, így az összes villám oda csapna a viharban. Egy vastag réz hegy a röntgencső előtt az ioncsatornából leválasztaná a villámot egy hatalmas kondenzátorba, így a röntgencső és a berendezés is túlélné a többszöri lecsapást. Sajnos nem érné meg, valószínű többet fogyasztana a folyamatosan üzemelő röntgen mint amit az 1-5 percenként oda csapó villámok adnak. Plusz nagyon alacsonyan kellene lennie a felhőalapnak, mert pár száz m után már elgyengül a levegőben a sugárzás. A síkkondenzátor meg 3m vastag csillám szigetelés, ami 3 méterrel kilóg a fegyverzetek közül, ehhez több száz négyzetméteres sík réz fegyverzet felület...na nee... :)
- A másik lényegében ugyanez a röntgenes villámvonzó megoldás csak fegyvernek 2 röntgennel! (Kondi nélkül.)
Tehát a második röntgen vízszintesen van elhelyezve és az ellenség felé irányul.
A kettő közt egy vastag réz csőtápvonal (negyed körcikkely) vezeti téríti át a villámot.
Így az ellenségre "lődöznénk" a villámokat akár 2-3 km távról is! Az elektronikus eszközeik esetleg tönkremennének, vagy berobbanhat a lőszer pl egy tankban. Meg össze vissza "sz@rn@k" magukat.
Ez is elvetve mert ormótlan harctéri berendezés, könnyű célpont, kicsi a hatása, drága, és csak viharban működik.
Plusz jól földelt földi tárgyak miatt eltérülhet pl vas távvezetékoszlop. Ez nehezíti a pontos célzást.
(Red Alertben game -ben és néhány FPS-ben volt hasonló fegyver! XD)
Szóval egyik sem lehetetlen csak nincs értelme.
Az nem baj ha elengeded a fantáziádat technikai vonalon, de inkább valami gyakorlatiasabb dolgon lenne érdemes törni a fejed, mint én csináltam mégrégen az 1970-es években. Az akkori tecnikáról mit alapkutatás szinten össze lehetett szedni, azokból kiötlöttem egy olyen televíziót, ami nem képcsővel jelenítené meg a képet és térhatású képet is tudna mutatni, megfelelően vezérelt gyors LCD szemüveg segítségével. Erre is kidolgoztam akkor három félemódszert, de csak elviekben. Az egyiknél minden második félképet az ellenkező kamera állásból juttatnák a képernyőre és az LCD szemüvegnek ezzel szinkronban kellne eltakarni egyik és a másik szemet.
/Így működik ma amit mindenhol árulnak./ Akkor még nem volt elég nagy működési sebességű LCD hozzá a HIKI-ben (MEV-ben).
A másik esetben nem kellett volna váltogatni a szem eltalkarását, hanem egyik szem előtt függőleges polarizációjú a másik előtt vízszintesen polarizált szűrő lett volna és a képernyőn minden páros elekrtonsugár csík elé az egyik szem előtt lévő szűnek megfelelő polárszűrő scsík került volna, a másik elé ellenkező polarizációjú. Csak éppen az elektronsugár nem olyan pontosan , mindig azonos helyre rajzolja ki a képet, ezért oda csak LCD megjelenítést lehetett volna alkalmazni, de azzoz is még nagyon lassúak voltak az akkor elérhető folyadék kristályos megjelenítők, Nem is létezett akkor még mátrix LCD megjelenítő, mert nem tudták kizárni az LCD akkori gyermekbetegségét a keresztezési jelenséget, ami azt jelentette, hogy egy függőlles oszlop és egy vízszintes sor megcímzésekor létre jött mind felfelé és oldal irányban egy a ponntól távolodva gyengülő feketedés minden egyed képpontnál, ami erősen lerontotta a kontrasztját.
Aztán még a kacsintós vagy vetkőzős kép alapjéán gondoltam egy szabad szemmel nézhetőmegoldásra is, de ode is az LCD megjelenítésre lett volna szükség, ami akkor még mozgó dolgok megjelenítésére nem volt alkalmas és kép mátrixok.
Aztán nagyon sok évvel azután olvastam, hogy távolkeleten megcsinálták, méghozzá éppen úgy ahogy én kiötlöttem.
Sok hasonló dolog foglakoztatja az embereket a világ minden pontján, ami emberi érdekeket szolgálhat, aztán egyszer csak valaki megoldja azokat a korlátoknak az akadályait ami miatt addig nem lehetett kivitelezni.
Egy időben én is meg akartam váltani a világot egy kis fizikai ismerettel. :)
Viszont nem feltétlenül valami pusztító és romboló dolgon érdemes gondolkodni, mert azt a világ addigi működése szerint előbb vagy utóbb az is megszerzi aki éppen ellened fordul és akkor a te, számodra oly becses tojásaidat sütögeti vele.
A lényeg, ne arra törekedjünk ki tudja minéél hatásosabban elpusztítani a másikat, mert az az örök igzság, amit még a nagyanyámtól tanultam, hogy "aki kardot fog az kard által vész el", ez nem csak szó szerint a kardra igaz, hanem minden másoknak ártó dologra is ! nyilván senki ne hagyja magát bántani, de az erőszak erőszakot szül! Ez megint egy igaz mondás.
Na, akkor jó és békés éjszakát de ha lehet lézer fegyver nélkülit kívánok neked. :)
Remélem le tudjátok játszani.
Ez a laser megdöbbentő a tiszta felületet "nem bántja" csak a kosz, rozsdát, papíron is csak az írást tünteti el. De hogyan?
Bár erre az alkalmazási lehetőségre pont nem gondoltam csak a fordítottjára. Érdekességként mindenképpen kapcsolódik.
Az természetes, hogy a fehér papír visszaveri és ahol sötét festéket ér, csak ott égeti a papírt, csak a tintáját. Igaz a tintás papír annyira fel tud hevülni, hogy megpörklődjön és megbarnuljon a festékes részen.
Lehet, olyan lap felületére volt írva, ami nem ég meg könnyen. Arról elpárologtatja a festéket, mint a Colás műanyag flakon fekete fóliájára próbáltam egy "próba" feliratot olvasztani. Ott is csak a fekete festék párolgott el. Azt egy 30-40 mW körüli infra szűrő nélküli zöld lézerrel és egy külön fókuszáló lencsével sikerült megoldani. Szerintem nem a zöld lézer teljesítmény égwetett, hanem a pumpáló 808 nm-es infra lézer teljesítményének a kijutó része.
https://www.youtube.com/watch?v=uHl5OrsmDio
Azt viszont még nem próbáltam, hogy rozsdás felületre irányítsak lézer fényt. Majd keresek valami rozsdásat és kipróbálom, de max 400 mW-os zöld lézerem van, lehet az kevés lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!