Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A réz és a vas száraz környeze...

A réz és a vas száraz környezetben is reakcióba lép egymással?

Figyelt kérdés

2016. júl. 21. 18:21
1 2
 11/20 Wadmalac ***** válasza:
64%

Hát, ilyen helyzetben a rezeddel szerintem nem lesz gond, de a vascső...

Mi fűti belül, füstgáz?

És folyamatosan, vagy szakaszosan?

Mert ott a hideg-meleg ckilusok páralecsapódása, füstgáz kénes gőzei stb. hazavághatják.

2016. júl. 22. 13:02
 12/20 anonim ***** válasza:

Sajnos a vörösréz - termodinamikai-normálpotenciáljához képest nagyon meg tud égni.

Emlékszem egy technológiai kísérletre: Egy vörösréz hőcserélőt próbáltak forrasztani 860°C-on elektromos kemencében védőgáz nélkül. Az eredmény katasztrofális lett.

A rézcsőre nikkel bevonatot javaslok.

2016. júl. 22. 18:27
 13/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm, fiúk. Ennek szellemében fogok eljárni.
2016. júl. 22. 18:42
 14/20 anonim ***** válasza:

Bocsi, én is szórakozott voltam, kihagytam a "vas" csövet.

Meglévő konstrukció ez?

Mert az acélcső sem lehet akármilyen. Hőálló acél, hőálló vasöntvény, vagy alumíniummal bevont acél jöhet szóba.

2016. júl. 22. 22:00
 15/20 anonim ***** válasza:

* * * * * * * * * * *

Persze ez attól is függ, hogy mennyi lesz a hőcserélő valós hőmérséklete. Milyen intenzíven, milyen közeggel hűtöd.

Ha gyorsan áramló víz lesz a rézcsőben, nem lesz baj.

2016. júl. 22. 22:08
 16/20 anonim ***** válasza:
Csak a réz-alumínium párosítás problémás.
2016. júl. 26. 16:10
 17/20 anonim ***** válasza:
Itt egyéb műszaki problémák is felmerülnek, meglátásom szerint a hőtágulással kapcsolatos gond a legnyilvánvalóbb. Előbb ki kell számítani vagy mérni, hogy a vascső a megjelölt hőmérsékletre felmelegedve tengelyirányra merőlegesen mekkorát tágul a szobahőmérsékleten mért értékhez képest. Azaz a szobahőmérsékletű vascsőre nem szabad feltekerni a rézcsövet, mert abból deformálódás (vagy más baj is lehet). Ha meg így van a dolog, akkor megfelelő távolságtartást kell biztosítani valamilyen jó hőátadó közeggel, különben a hőátadás hatásfoka erősen leromlik.
2016. júl. 28. 15:56
 18/20 anonim válasza:

#8 -ra, válaszul.

Szerintem több gond is felléphet:

- a két fém különböző hőtágulása, melynek nyomán egyik akár szét is feszítheti a másikat (pl. vas a rezet)

- a két fém közé berekedt nedves-savas levegő egy idő után akár gyorsított korróziót is okozhat

- a két felület közé rekedt levegő hőszigetelőként viselkedhet, rosszabbodik idővel a hőátadás

2016. júl. 28. 15:57
 19/20 Wadmalac ***** válasza:
A konkrét konstrukciót látni kéne, hogy felmérhető legyen az összes probléma.
2016. júl. 29. 08:04
 20/20 A kérdező kommentje:

Oksa, a vashoz nem fog hozzáérni. Van annyi tartása a vegytiszta rézcsőnek is, hogy nem rogyik meg a benne keringő víz súlyától. Ez a kérdés tehát megoldva. A savaktól azért nem tartok, mert lecsapódásról szó sem lesz. Mindamellett azért még megfontolás tárgya, hogy réz lesz-e egyáltalán, vagy bordázott inox cső. Utóbbinak kicsit macerásabb a szerelése, meg a fittingek beszerzése, de talán megéri a fáradságot.

Köszönöm a segítséget.

2016. júl. 30. 08:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!