A réz és a vas száraz környezetben is reakcióba lép egymással?
Hát, ilyen helyzetben a rezeddel szerintem nem lesz gond, de a vascső...
Mi fűti belül, füstgáz?
És folyamatosan, vagy szakaszosan?
Mert ott a hideg-meleg ckilusok páralecsapódása, füstgáz kénes gőzei stb. hazavághatják.
Sajnos a vörösréz - termodinamikai-normálpotenciáljához képest nagyon meg tud égni.
Emlékszem egy technológiai kísérletre: Egy vörösréz hőcserélőt próbáltak forrasztani 860°C-on elektromos kemencében védőgáz nélkül. Az eredmény katasztrofális lett.
A rézcsőre nikkel bevonatot javaslok.
Bocsi, én is szórakozott voltam, kihagytam a "vas" csövet.
Meglévő konstrukció ez?
Mert az acélcső sem lehet akármilyen. Hőálló acél, hőálló vasöntvény, vagy alumíniummal bevont acél jöhet szóba.
* * * * * * * * * * *
Persze ez attól is függ, hogy mennyi lesz a hőcserélő valós hőmérséklete. Milyen intenzíven, milyen közeggel hűtöd.
Ha gyorsan áramló víz lesz a rézcsőben, nem lesz baj.
#8 -ra, válaszul.
Szerintem több gond is felléphet:
- a két fém különböző hőtágulása, melynek nyomán egyik akár szét is feszítheti a másikat (pl. vas a rezet)
- a két fém közé berekedt nedves-savas levegő egy idő után akár gyorsított korróziót is okozhat
- a két felület közé rekedt levegő hőszigetelőként viselkedhet, rosszabbodik idővel a hőátadás
Oksa, a vashoz nem fog hozzáérni. Van annyi tartása a vegytiszta rézcsőnek is, hogy nem rogyik meg a benne keringő víz súlyától. Ez a kérdés tehát megoldva. A savaktól azért nem tartok, mert lecsapódásról szó sem lesz. Mindamellett azért még megfontolás tárgya, hogy réz lesz-e egyáltalán, vagy bordázott inox cső. Utóbbinak kicsit macerásabb a szerelése, meg a fittingek beszerzése, de talán megéri a fáradságot.
Köszönöm a segítséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!