Mitől függ, hogy egy csont mennyire nehezen törik? Mitől függ, hogy az izom menyire szívós?
Nem csak a szilárdsága számít, hanem a rugalmassága is. Valamilyen szinten minden csont rugalmas, amelyik jobban, az könnyebben elviseli az erőbehatásokat is.
Egyébként a fentebb leírt példában valószínűleg a csontsűrűség is nagyobb, ezért bírja jobban a strapát.
Ezen kívül számít még a szerkezete is.
Ha tele van rácsszerű csontlemezekkel, akkor a legerősebb.
Az izom fajtájától is függ,hogy mennyire fáradékony. Van akaratunktól független és akarattól függő mozgású izom. Van amelyik sokáig bírja a munkát, van amelyik hamarabb fárad.
A csont pedig a magnézium és kalcium mennyiségétől függ. Ezért, amikor a menopauza bekövetkezik a nőknél, nő a Ca ürítés és ezért sok a csont törés idősebb kórban. Combnyak törés, csukló törés stb.
De pl. ha valaki sztreoidokat szed, nő a Ca ürülés, és ez is okozhat töréseket. A koffein, alkohol, vese betegségek mind növelik a csonttörés kockázatát.
De pajzsmirigy problémák is ezt okoznak. D- vitamin hiány is (mivel a kettő csak együtt tud felszívódni teljesen)
Van egy úgynevezett hyper és hypoparathireózis, valamint hypocalcemiás állapot. A kalcium túlzott jelenléte, és hiánya. A parathormon a mellék pajzsmirigyben termelődik és szabályozza a szérum kalcium szintet. Befolyásolja a vese működését. És így áll össze az egész. Ha nő a vese kiválasztó működése, több Ca ürül.
Bocsánat,hogy ilyen sokat írtam, de legalább feltudtam használni amit tanultam :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!