Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogyan lehet eldönteni, hogy...

Hogyan lehet eldönteni, hogy milyen viszony áll fenn két molekula között? (lent részletezem)

Figyelt kérdés
Hogyan lehet eldönteni, hogy izoméria szempontjából milyen viszonyban vannak? Ilyen képeket fogunk kapni szerves kémia ZH-n: [link] de nem igazán tudom, hogy hogyan lehet megkülönböztetni, mi az enantioméria, a diasztereoméria, a konformáció vagy a konstitúciós viszony lényege.. El tudná valaki magyarázni? A definíciókat ki tudom keresni én is, arra vagyok kíváncsi, hogy az ábra alapján hogyan lehet őket megkülönböztetni. Előre is köszönöm!
2010. ápr. 11. 15:26
 1/3 A kérdező kommentje:
Nincs itt egy hozzáértő sem? :( Kérlek, segítsetek!
2010. ápr. 14. 08:50
 2/3 anonim ***** válasza:

Ne haragudj, de segíteni csak akkor tudnánk, ha a kémiai alapokat és az ehhez a tananyagrészhez tartozó definíciókat megtanultad volna.

Ha figyelsz, megtanulnit írtam, tehát ne csak megkeresd, hanem tanuld is meg a definíciókat!

Anélkül ugyanis hiába magyaráznánk, nem értenéd.

A képen a bután-2,3-diol két konformációját láthatod.

A 2-es és a 3-as szénatom között ugyanis szabad a rotáció, elvileg és gyakorlatilag is a molekula szabadon foroghat.

A Newman projekciók alapján jól látható, hogy a "nehéz csoportok" (metil csoportok) hol közel vannak egymáshoz, hol távol.

Ahol távol, az a nyitott állás, ahol közel az a fedett állás

(Ha a két izomert külön-külön tisztán elő lehetne állítani, a forráspontjuk különbözne!)

Üzenj, ha megtanultad precízen a fogalmakat!

2010. ápr. 14. 21:38
 3/3 A kérdező kommentje:
A "ki tudom keresni én is" kifejezéssel az volt a célom, hogy felhívjam a figyelmet, nem definíciókra vagyok kíváncsi, ne azokat biggyesszétek ide nekem, mert nem arra vagyok kíváncsi (ha valaki félreértette volna és azt gondolta volna, hogy azokra irányult a kérdésem). Nincsenek ilyen jellegű hiányosságaim ezzel kapcsolatban. Köszönöm a válaszodat!
2010. ápr. 15. 11:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!