Az űrben miért nem lehet felgyorsulni a végtelenségig?
Az űrben, ahol nincs légellenállás, súrlódás és semmilyen más tényező, miért nem lehet felgyorsulni a végtelenségig akár csak egy nagyon kis teljesítményű meghajtással?
Elméletileg ugye a fénysebesség megközelíthető, de nem érhető el. Most nem ennek a bizonyítására vagyok kíváncsi, hanem hogy mi akadályozza a végtelenségig növekedő sebesség elérését. Köszi
"Nézd, ez egy olyan válasz volt, ami simán arról szól, hogy, nincs rá jobb szavam, hülyére veszel. :D"
Ez pedig egy teljesen értelmetlen válasz. Olvasd vissza magad, hogy te mit írtál, és ne adj a számba olyasmit, amit én nem mondtam! Bár ez épp a leglényegtelenebb része a dolognak.
"A kérdés az volt: 354 napi folyamatos 1 G gyorsulás után (ami newtoni fizika szerint a fénysebesség eléréséhez kellene, de TUDJUK, igen ÉN IS TUDOM, hogy nem érik el, de nem ez volt a kérdés), mekkora lesz a sebességük a kiindulási pontjukhoz képest.
Erre nem válasz az, hogy hülye vagyok ezért nem értem."
Senki nem írta, hogy te hülye lennél. Annyit írtam, hogy a tudásod korlátozott volta miatt nem értetted meg a válaszomat, ami pedig elég egyértelmű volt. Aztán meg te magad is bevallod, hogy így van, merthogy nem vagy guru a témában. Ha ez számodra a hülyeséggel egyenértékű, az a te dolgod. Tehát nem kell megsértődni. Ellenben a Google csodákra képes, és te magad is utána tudsz nézni a probléma megoldásának:
Ebben rögtön az első oldalon leírják, hogy a sebesség növekedését (ha nulláról indul) a
v = g*t/gyök(1+(g*t)^2/c^2)
képlet írja le, ahol g a pillanatnyi együttmozgó rendszerhez képesti gyorsulás. Ennek határértéke pedig g*t --> c esetén éppen c.
Ha g=10 m/s^2 és t=1 év, azaz kb. 3,154*10^7 másodperc, akkor a sebesség elenyésző mértékben fog eltérni a fénysebességtől, de alatta lesz.
Ember, viszonyítási alaphoz megfelelő választ vártam, amiből látszik, hogy mitől "csúszik" meg a dolog és hogyan.
Most tényleg nincs időm végigmenni (nem lusta vagyok, csak a rel. elmélet nem ötperces téma) a kapcsolódó összes fizikai számításon, szerettem volna látni egy "józan paraszti nyelven" kifejtett megokolást, ami közérthetővé teszi az egészet.
Nekem is "evidens" például a deriválás, le is tudom vezetni, de megértem, hogy aki még nem tette, annak NEM evidens pár szóból. De el lehet magyarázni akár képletekkel dobálózás nélkül is úgy, hogy adjon egy kezelhető képet.
Én ezt vártam.
Látom, nem kapom, leegyszerűsítettem a kérdésemet egy pontjára, arra a #32 tökéletes válasz (#31 vége is, leszámítva a hibát, de azt korrigáltad, minden OK). Ebből kiindulva már tudok magamnak képet alkotni. A kérdésemet meg akkor megválaszolom majd az alapján magamnak, amint lesz időm többet foglalkozni vele.
a világ nem 3 dimenziós, amit mi érzékelünk az csak egy leegyszerűsített modell.
ami ha mozogsz benne, torzul és rögtön minden kicsit más lesz.
ha egy kicsit változtatsz távoli pontokra is hathatsz.
a klasszikus példa az, hogy egy nagy kifeszitett hálóra dinnyét teszel akkor a nagyon távoli borsók mozgása is megváltozik, elkezdenek a dinnye felé mozogni. olyanok is amiknek addig semmiféle kapcsolatuk nem volt a dinnyével.
most képzeld el azt a szitut, hogy a borsok a bolygók s köztük megy egy űrhajó. aminek van egy saját hajtóműve s egy kiszámított sebességgel megy. ahogy megjelenik a dinnye a kiszámított útirány sebesség nemcsak módosul hanem megváltoztat alap paramétereket. a bolygók közelebb vagy távolabb kerülnek egymástól vagyis az űrhajó relativ sebessége is módosul, gyakorlatilag értelmét veszti a sebessége fogalma. újra kell gondolni az egészet. és ebben a rendszerben van egy elméleti maximum ami most a fénysebesség. és mivel ezek a folyamatok az emberi felfogóképességhez képest nagyon lassúak, az emberiség számára ez jó eséllyel mindig így lesz.
de ha az univerzumban valahol messze lesz egy nagy változás akkor alapjában változhat meg minden még ez a mostani maximum is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!