Egy 500 kg tömegű autó motorjának maximális teljesítménye 50 kW. Mennyi idő alatt képes a kocsi álló helyzetből 100 km/h sebességre felgyorsulni, ha a gumik és az út között a tapadási súrlódási együttható 0,6?
Először szg.programmal oldottam meg.
Másik módszer (biztos nem így csináltad):
Felrajzolod a(t) fv-t. 0-2,7778s-ig a=6, aztán hiperbolával csökken 2,7778+t -nél 3,6.
A sebesség a fv alatti terület.
A hiperbola szakasz, az őt magába foglaló téglalap területét (3,6:6) v. 6:10 arányban osztja.
6(2,7778+t) - 2,4t/1,6 = 27,7778 -> t=2,469 s
Összidő: 2,778+2,469=5,247 s
Közben összevetettem megint a megoldókulccsal, és ott le van írva a P=mav képlet, amiből valóban kijön a 16,67 m/s. A t2-t úgy számolta ki a megoldókulcsban, hogy
(1/2m(v1^2-v'^2))/Pmax = (0,5*500*(27,78^2-16,67^2))/50000 = 2,469s
Az a vicces hogy önmagában nem tudtam a megoldókulcs alapján megérteni, mint ahogy a Te megoldásod alapján sem, de a kettőt összevetve már igen. :D Köszi szépen a segítséget!
Elnézést kérek, nem vettem észre, hogy visszakérdeztél. Még nem tudom elég jól, hogy itt hogy is kell csinálni a dolgokat.
Ha még érdekes:
A te megoldásod sem rossz. :-)) Azt használja, hogy a mozgási energia növekedését a teljesítmény mennyi idő alatt tudja létrehozni.
Az én megoldásom valóban ugrik kicsit középtájt, sajnálom. A Pmax-ból a Wmax úgy jött ki, hogy időegységre (másodpercre) számított munkát kerestem, tehát másodpercenként ennyi munkát (50 kJ) tud végezni a teljesítménye alapján. Ez másodpercenként 50 kN·m, vagyis 50 kN·m/s, a gyorsító erő maximuma a tapadás miatt 3 kN, így jött ki az 50/3=16,7 m/s. Ezt tényleg olvashatóbban is leírhattam volna.
A lényeg a győzelem. :-)
Üdv.
Tehát amennyi a teljesítmény, annyi kJ munkát végez másodpercenként?
Köszi a magyarázatokat! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!