Hogyan tudom eldönteni egy lámpáról, hogy UV-e?
vannak bizonyos kristályok amik fluoreszkálnak UV fényben.
ja és UV fényben a fehér rendesen világít:)
Buliban egyszer fehér poló volt rajtam a falakon UV lámpák és a fehér polóm,fogaim,szemem,cipő rendesen világítottak:Dnaon állat,csak a szemnek káros!
"Az UV lámpák búrája lila színű." - Nem feltétlen!
Közülük sok a befestett üveg és semmi UV-t nem ad. Megtévesztő!
Nincs ráírva a hullámhossz? ~410nm
Amúgy semmi esetre se nézz bele a lámpába, mert ha valódi UV, az roppantkáros a szemre!
Nem tudom, miért van kizárva a pénzvizsgálat.
Otthoni (nem laboratóriumi) körülmények között a legegyszerűbben egy papírpénzzel tudod megnézni, hogy UV tartományban bocsát-e ki a lámpa, mert ha igen, a speciális jelek a bankón fluoreszkálnak.
Ha ez nem elég kóser, akkor egy spektrum-analizátorba vezesd be a lámpa fényét, és értékeld ki a kapott adatokat.
Először is: köszönöm a válaszokat!
A lámpa egy E27-es foglalatú izzó. Azért vagyok bizonytalan a fényét illetően, mert egy izzószáltól nem vártam volna, hogy UV tartományban is sugároz. Másrészt pedig a vártnál sokkal gyengébb a fénye (25 W-tól többet vártam volna).
Azért írtam, hogy a pénzvizsgálaton kívül, mert azt már természetesen kipróbáltam... :) Ugyanakkor nálam pl. nem működött az, hogy a baktériumok világítanak UV fényben. Úgy rémlik, hogy ilyet láttam már tv-ben, de nálam nem jött be. Ja, és a pénzen lévő csíkocskák sokkal halványabban látszódtak, mint egy igazi pénzvizsgálóban. Ezek a tények bizonytalanítottak el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!