Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogyan tudom eldönteni egy...

Hogyan tudom eldönteni egy lámpáról, hogy UV-e?

Figyelt kérdés
A pénzvizsgálaton kívüli ötletek érdekelnek.
2010. ápr. 1. 22:46
 1/9 anonim ***** válasza:
Kapcsold be.
2010. ápr. 2. 03:25
 2/9 A kérdező kommentje:
Te látod az UV fényt? :-O
2010. ápr. 2. 10:56
 3/9 anonim ***** válasza:
77%

vannak bizonyos kristályok amik fluoreszkálnak UV fényben.

ja és UV fényben a fehér rendesen világít:)

Buliban egyszer fehér poló volt rajtam a falakon UV lámpák és a fehér polóm,fogaim,szemem,cipő rendesen világítottak:Dnaon állat,csak a szemnek káros!

2010. ápr. 2. 11:20
 4/9 anonim ***** válasza:
Az UV lámpák búrája lila színű.
2010. ápr. 2. 14:55
 5/9 anonim ***** válasza:
a lágy UV nem káros, azonban a kisebb hullámhosszú kemény UV már káros. Nyilván bulikon, pc-kben stb lágyat használnak.
2010. ápr. 2. 19:58
 6/9 anonim ***** válasza:

"Az UV lámpák búrája lila színű." - Nem feltétlen!

Közülük sok a befestett üveg és semmi UV-t nem ad. Megtévesztő!

Nincs ráírva a hullámhossz? ~410nm

Amúgy semmi esetre se nézz bele a lámpába, mert ha valódi UV, az roppantkáros a szemre!

2010. ápr. 11. 09:14
 7/9 anonim ***** válasza:
(előző vagyok) Pontosan hogy néz ki az a lámpa? Kerek izzó, vagy fénycső?
2010. ápr. 11. 09:16
 8/9 anonim ***** válasza:

Nem tudom, miért van kizárva a pénzvizsgálat.

Otthoni (nem laboratóriumi) körülmények között a legegyszerűbben egy papírpénzzel tudod megnézni, hogy UV tartományban bocsát-e ki a lámpa, mert ha igen, a speciális jelek a bankón fluoreszkálnak.

Ha ez nem elég kóser, akkor egy spektrum-analizátorba vezesd be a lámpa fényét, és értékeld ki a kapott adatokat.

2010. ápr. 11. 21:25
 9/9 A kérdező kommentje:

Először is: köszönöm a válaszokat!

A lámpa egy E27-es foglalatú izzó. Azért vagyok bizonytalan a fényét illetően, mert egy izzószáltól nem vártam volna, hogy UV tartományban is sugároz. Másrészt pedig a vártnál sokkal gyengébb a fénye (25 W-tól többet vártam volna).

Azért írtam, hogy a pénzvizsgálaton kívül, mert azt már természetesen kipróbáltam... :) Ugyanakkor nálam pl. nem működött az, hogy a baktériumok világítanak UV fényben. Úgy rémlik, hogy ilyet láttam már tv-ben, de nálam nem jött be. Ja, és a pénzen lévő csíkocskák sokkal halványabban látszódtak, mint egy igazi pénzvizsgálóban. Ezek a tények bizonytalanítottak el.

2010. ápr. 12. 00:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!