Már nagyon rég óta felszerettem volna tenni ezt a kérdést valakinek mert nem tudom magam eldönteni szóval ha a vákumban nincsen semmi akkor mi van benne mégis valamilyen átlátszó gáznak kell lenni benne olyan szerintem nincs hogy nincs benne semmi?
Amit a Földön előállítanak vákuum, az még kb. 1000-szer sűrűbb, mint pl. a napszélből származó részecskefelhő, ami eléri a bolygót - szóval eléggé sok anyag van benne.
Ami pedig a kvantumfizika által értelmezett vákuumot illeti, az sem egy teljesen anyagmentes tér. Mindig van benne anyag. A legapróbb elemi részecskék építik fel, amelyek nem álltak össze pl. hadronokká, stb. - egy úgynevezett közvetítő közeg, amiben a foton és az elektromágneses sugárzások terjednek. Olyan tehát nincs, amiben egyáltalán nincs semmilyen anyag. Az a tér nem létezne, mert az anyag határozza meg a teret.
Ezt sokféleképpen nevezik (sötét anyag, Dirac-tenger, kvantumvákuum, stb.). Nem tudom, menyire értesz hozzá, de kb olyan, mint egy tökéletes szupravezető anyag - nem lép fel benne semmilyen ellenállás a benne "közlekedő" részecskékkel szemben.
"a földön előállitott vákum miért sürübb mint a napszeles vákum"
Nincs olyan vákuumszívattyú ami minden molekulát eltávolítana.Mintahogy nem lehet 100%-os tisztaságú anyagot se előállítani, ezek alaptények nem sok értelme van meditálni rajta.
Fénysebességet nem érheti el, de megközelítheti tetszőlegesen. Viszont ilyen nagy sebességnél már az a néhány kóbor molekula is veszélyes lehet.
Amúgy az eredeti feltevéshez: ha lenne gáz, akkor lenne közegellenállás, és lecsupaszítaná a bolygókat, minket is. Merthogy nagysebességgel mozgunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!