Mi a tudományos magyarázata, hogy a fedő alatt forralt víz bizonyos idő elteltével "kifut"?
A jelenség korrekt és teljes magyarázatát szeretném megtudni, megérteni.
A hasznos és helyes válaszokat előre is köszönöm!
A fedő a forrásban lévő víz hőjét visszatükrözi, így a forrásban lévő víz egy picivel magasabb hőfokot tud elérni, mint fedő nélkül. Nagyobb gőzbuborékok tudnak kialakulni benne, amely a sűrűséget csökkenti, vagyis azonos víztömeg mellett az össztérfogatot növeli.
Egyébként kifutni inkább a "szennyezett" víz szokott (sózott víz, tej, levesek), mert ezek a szennyező anyagok növelik a felületi feszültséget, vagyis elősegítik a habzás, habosodás kialakulását.
A forrás az a jelenség, ahol a forrásponti hőmérsékleten a folyadék belsejében (az edény alján) keletkező gőzbuborékok gőznyomása megegyezik a külső légnyomással (azaz a buborék nem omlik össze.
A lefedetlen edényben dinamikus hőegyensúly alakul ki, alul táplálod be a hőmennyiséget, és azt felül elviszi a gőz (forráshő).
Ha lefeded, a hőelvitelt gátolod, több/nagyobb gőzbuborék képződik.
(Ha légmentesen, stabilan le tudod zárni, a nyomás növekedni fog, és felrobban)
3:
Szerintem elég számodra a fenomenologikus leírás és magyarázat, amit a másik 2 hozzászóló adott.
Az elméleti háttér több éves matek tudásra épül.
#5. Nem baj, engem azért érdekelne. A matematikai háttérrel nem hiszem hogy gond lenne, mivel végzett matematikus vagyok...
Szóval tudsz ajánlani irodalmat hozzá, vagy nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!