Hogyan milyen módon befolyásolja a melatonin termelést bizonyos kékhez közeli fényspektrumú LED-ekből felépített fényforrások? És hogyan használható ez ki?
Forrás:
"Bizonyos típusú LED-es lámpák összetett fehér fénye valójában nagyrészt kék színű, ami a szem retinájában lévő melanopszinok működésére hat, amik a melatonin nevű hormon termelését befolyásolják, a hormon pedig az alvás és ébrenlét szabályozását végzi. Speciális alkalmazások esetén hasznos lehet, hogy az ilyen speciális LED-es fényforrásokkal befolyásolni lehet az ember biológiai óráját, az úgynevezett cirkadián ritmust, emiatt megváltozik az anyagcsere, a testtömegindex, az oxigénfelvétel és a hormontermelés.
"
Lehetséges ezt az oxigén fölvételi képesség fokozására fordítani?
Tehát például egy oxigén terápiát (23,5% orvosi oxigén belélegzése!) kiegészíteni vagy helyettesíteni?
Honnan lehet ilyen lámpát szerezni? Mi a neve? Vagy erre képes ledeket vásárolni?
(Meg tudom építeni, elektronikai szakember vagyok!)
Egy másik kérdésben jutottunk el az oxigénterápiáig:
http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__egyeb-kerdesek__7396..
Én úgy tudom, a kék fény gátolja a melatonin termelést. Ezért egy mozgásérzékelőre sárga LED-lámpát szereltem, éjszakai irányfénynek. Tréfásan elneveztem pisilő-lámpának.
A sárga LED-izzót még régebben szereztem, most én is gondban lennék, ha új kellene:
Talán Obi, vagy Praktiker?
Egyik kedvenc alkatrész forrásom:
Közel van a Nyugati Pu.-hoz, ha éppen Pesten járok.
És az oxigénfölvétel hogyan változik ennek hatására?
Ha javul akkor a fölsorolt hátrányok ellenére még "terápiás" célra azért alkalmas lehet!?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!