Mit értünk két kör távolságán?
Köszi a választ, nem a nem értéssel van a baj...
Készülök éppen a Zrínyire, és volt egy ilyen feladat, ahol a két kör távolságát kellett meghatározni, és én a középpontjainak a távolságát határoztam meg, mert úgy emlékeztem hogy a definíció szerint két kör távolságán a középpontjainak a távolságát értjük... És a gépészmérnök édesanyám, illetve az osztálytársam is így emlékszik... Viszont a megoldókulcs nem így számolt, hanem úgy ahogy te írtad
Majd holnap még a tanárom is megkérdezem...
Hát a feladatomban csak ennyi volt, hogy mennyi a két kör távolsága, szó sem volt körívekről...
Megvolt a két köregyenlet, azokat átalakítottam, ahogy kell, meglettek a középpontok, kiszámoltam azok távolságát. A megoldókulcs szintén ezt csinálta, csak levonta még a sugarakat is...
Hát a Zrínyi feleletválasztós, ha egy feladatról kiderül hogy több megoldás is helyes lehet, akkor utólag kiveszik
Ez egy 2013-as, 12. osztályos feladat volt. Az is lehet amúgy, hogy nyomtatási hibás a feladatgyűjtemény...
Konvex halmaz és egy pont (X_0) távolsága triviális: d=inf{||x_0-y||} ahol y az Y konvex halmaz eleme.
Ebből látható, hogy 2 konvex halmaz távolsága:
d=inf{||x,y|| | x eleme X, y eleme Y}.
A 7. válaszom azt jelenti, hogy 2 konvex halmaz távolsága a 2 legközelebbi pontjuk távolságát jelenti.
Márpedig ugye a kör az egy konvex halmaz.
Kérdező! Az eső válasz és az édesanyád válasza között nincs ellentmondás. A probléma feloldása a szakmákban keresendő. A geometria az első választ fogadja el. A gépész viszont alapvetően testekre ható erőkkel foglakozik. Ott a tömegközéppont fogalma perdöntő és mindenek feletti. A részletek majd csak azután jönnek. Aki egész életében megszokta, hogy tömegközéppontban gondolkodjon, nagyon ki kell zökkenteni, hogy ettől elvonatkoztasson.
Ha a probléma geometriai az első válasz a jó. Ha nem, akkor pontosítani kell a kérdést. A válasz attól függ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!