Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mit értünk két kör távolságán?

Mit értünk két kör távolságán?

Figyelt kérdés
A középpontjaik távolságát, vagy a két körvonal egymástól mért legrövidebb távolságát?

2016. febr. 14. 15:03
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Két akármilyen objektum távolsága definíció szerint a legközelebb álló pontjaik távolsága. Kör esetén, ha azok metszik egymást, akkor a távolság 0, egyébként pedig a távolság szakasza egybeesik a körök középpontjai által meghatározott szakasszal, ebből ha levonjuk a körök sugarait, akkor megkapjuk a két kör távolságát (ha lerajzolod, megérted).
2016. febr. 14. 15:10
 2/12 A kérdező kommentje:

Köszi a választ, nem a nem értéssel van a baj...

Készülök éppen a Zrínyire, és volt egy ilyen feladat, ahol a két kör távolságát kellett meghatározni, és én a középpontjainak a távolságát határoztam meg, mert úgy emlékeztem hogy a definíció szerint két kör távolságán a középpontjainak a távolságát értjük... És a gépészmérnök édesanyám, illetve az osztálytársam is így emlékszik... Viszont a megoldókulcs nem így számolt, hanem úgy ahogy te írtad

Majd holnap még a tanárom is megkérdezem...

2016. febr. 14. 15:29
 3/12 anonim ***** válasza:
30%
2 kör távolságán középpontjaik távolságát értjük, nem pedig a köríveikét -kivéve, ha erre felhívják a figyelmet, de ezt mindig megadják-
2016. febr. 14. 15:29
 4/12 A kérdező kommentje:

Hát a feladatomban csak ennyi volt, hogy mennyi a két kör távolsága, szó sem volt körívekről...

Megvolt a két köregyenlet, azokat átalakítottam, ahogy kell, meglettek a középpontok, kiszámoltam azok távolságát. A megoldókulcs szintén ezt csinálta, csak levonta még a sugarakat is...

2016. febr. 14. 15:35
 5/12 anonim ***** válasza:
Szerintem ígyis-úgyis elfogadható megoldásnak, ennyire nem lehetnek szőrszálhasogatók
2016. febr. 14. 15:39
 6/12 A kérdező kommentje:

Hát a Zrínyi feleletválasztós, ha egy feladatról kiderül hogy több megoldás is helyes lehet, akkor utólag kiveszik

Ez egy 2013-as, 12. osztályos feladat volt. Az is lehet amúgy, hogy nyomtatási hibás a feladatgyűjtemény...

2016. febr. 14. 15:49
 7/12 anonim ***** válasza:

Konvex halmaz és egy pont (X_0) távolsága triviális: d=inf{||x_0-y||} ahol y az Y konvex halmaz eleme.

Ebből látható, hogy 2 konvex halmaz távolsága:

d=inf{||x,y|| | x eleme X, y eleme Y}.

2016. febr. 14. 18:32
 8/12 A kérdező kommentje:
7-es: tehát? (bocsi, de nem ismerem ezt a fajta jelölést)
2016. febr. 14. 18:59
 9/12 anonim ***** válasza:

A 7. válaszom azt jelenti, hogy 2 konvex halmaz távolsága a 2 legközelebbi pontjuk távolságát jelenti.

Márpedig ugye a kör az egy konvex halmaz.

2016. febr. 14. 19:03
 10/12 anonim ***** válasza:

Kérdező! Az eső válasz és az édesanyád válasza között nincs ellentmondás. A probléma feloldása a szakmákban keresendő. A geometria az első választ fogadja el. A gépész viszont alapvetően testekre ható erőkkel foglakozik. Ott a tömegközéppont fogalma perdöntő és mindenek feletti. A részletek majd csak azután jönnek. Aki egész életében megszokta, hogy tömegközéppontban gondolkodjon, nagyon ki kell zökkenteni, hogy ettől elvonatkoztasson.

Ha a probléma geometriai az első válasz a jó. Ha nem, akkor pontosítani kell a kérdést. A válasz attól függ.

2016. febr. 15. 12:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!